Home » Hobby a zahrada

Zahrada plná zpěvu i v zimě: Co dát do krmítka pro ptáky a kam jej umístit?

07.12.2023
Krmítka pro ptáky jsou nejen okouzlujícím doplňkem zahrady, ale také přináší radost z pozorování rozmanitého ptactva, které se zde zastavuje. Pokud váháte nad umístěním krmítka do vaší zahrady, přečtěte si, proč je to dobrý nápad, jak správně používat lojové koule a co do takového ptačího menu zařadit.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Proč mít krmítko pro ptáky v zahradě?


V zimě je pro ptáky obtížné najít potravu, zejména, pokud je země pokrytá sněhem. Krmítka poskytují cenný zdroj energie a podporují přežití ptáků během chladných dnů. Správně umístěné krmítko nabízí jedinečnou příležitost pozorovat různé druhy ptáků přímo z pohodlí vašeho domova. Můžete sledovat jejich chování, zpěv a interakce. Vytvořením krmítka podporujete také biodiverzitu v okolí. Různé druhy ptáků přispívají k ekologické rovnováze a omezují populaci škůdců. Nabídka krmiva může přilákat i pestřejší druhy ptáků, které byste jinak v okolí nezahlédli. Vytvoříte tak vlastní malý ekosystém přímo ve vaší zahradě.

Co patří do nabídky pro ptáky


Slunečnicová semínka: Slunečnicová semínka jsou oblíbenou pochoutkou pro mnoho druhů ptáků, včetně vrabců, pěnkav a sýkorek.
Vlašské ořechy: Vlašské ořechy poskytují nejen energetickou hodnotu, ale také jsou oblíbenou potravou pro větší druhy ptáků.
Oves a ječmen: Oves a ječmen jsou vhodné pro mnoho druhů ptáků, kterým poskytují potřebnou energii.
Jablka a hrušky: Kousky jablek a hrušek jsou oblíbeným ovocným přídavkem, zejména pro drobnější druhy ptáků.
Krmné směsi: Komplexní krmné směsi jsou ideální pro zajímavou a pestrou paletu ptactva.


Zdroj: pixabay.com

Pozor na síťky


Pokud vybíráte například lojové koule v síťkách, zbystřete. Váš dobrý úmysl v podobě krmítka by se pro strávníky mohl stát nebezpečnou nástrahou. Ptactvo se v takové síťce může zachytit, zranit či dokonce zemřít. Potravu pro ptáky ze sítí proto vždy vyndejte.

Kam krmítko umístit?


Pokud máte v zahradě vodní prvek, pravděpodobně je toto místo přirozeným útočištěm ptáků, které můžete o krmítko doplnit. Pro větší úspěch vybírejte spíše klidná místa v zahradě.

Se správným výběrem a umístěním krmítka pro ptáky můžete vytvořit pohostinné prostředí pro pestrou škálu ptáků a tím obohatit krásu vaší zahrady i v zimních měsících.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Doporučujeme

Publikovat článek