Home » Bydlení

Jak uklidnit a zabezpečit domácí mazlíčky na Silvestra?

29.12.2023
Silvestr může být pro naše mazlíčky stresujícím obdobím kvůli hromadnému používání petard a ohňostrojů. Pro ně může tento hlučný večer plný ran a světlic znamenat stres a úzkost. Přinášíme vám rady a tipy, jak domácí mazlíčky během Silvestra uklidnit a zabezpečit.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Bezpečné útočiště


Poskytněte zvířeti místo, kde se bude cítit bezpečně. Může to být jeho oblíbený pelíšek nebo skrýš. Pokud se jedná o mazlíčka obývajícího domácnost, snažte se toto útočiště vytvořit v nejvíce zvukově izolované místnosti, kterou váš dům či byt nabízí. Jestliže se jedná o venkovního psa či kočku, vytvořte pro zvíře výjimečně útočiště alespoň v garáži či například v zádveří. Pokud vám podmínky nedovolí vzít zvíře do bezpečí domova, nezapomeňte zabezpečit venkovní prostory - zajistěte zvířeti bezpečný úkryt, zabezpečte kotec a oplocení tak, aby při leknutí nedošlo k útěku či zranění zvířete.

Odkloňte pozornost pomocí zvuků


Zapněte televizi nebo hudbu a vytvořte kolem zvuky, které alespoň trochu zamaskují rány z ohňostrojů. Existují také speciální CD nebo aplikace s relaxační hudbou pro zvířata.

Zatemněte prostor


Světelné blesky mohou být stejně stresující jako hlučné zvuky, zatemněte místnost.


Zdroj: freepik.com

Hračky nebo odměny


Poskytněte svému mazlíčkovi něco, co ho odvede od stresujících podnětů. To může být oblíbená hračka nebo pochoutka.

Přítomnost majitele


Buďte poblíž svého mazlíčka. Vaše přítomnost a pohlazení mohou poskytnout pocit bezpečí.

Konzultujte s veterinářem


Pokud má váš mazlíček silnou fóbií z ran a zvuků ohňostroje, konzultujte s veterinářem. Existují možnosti zklidňujících prostředků.

Ochranné prvky


Zejména v tomto ročním období mějte svého mazlíčka označeného přihlášeným čipem a telefonním číslem na obojku. Přestože máte pejska skvěle vychovaného, v období Silvestra jej vždy venčete na vodítku a nikdy mazlíčka nenechávejte na volno. Takto začíná většina případů útěků, které mají často smutný konec.

Pamatujte, že každé zvíře je jedinečné, a proto může vyžadovat individuální přístup. Sledujte signály svého mazlíčka a najděte strategie, které mu pomohou Silvestra zvládnout s minimem stresu.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Bydlení

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Jarní úklid rychle a efektivně

Jaro je čas obnovy a očisty, a provádění jarního úklidu může být osvěžujícím způsobem, jak začít novou sezónu. Pokud chcete provést jarní úklid rychle ...

Zrcadla jako klíčový prvek interiéru: Proč má výběr jejich tvaru význam

Zrcadla neplní pouze praktickou funkci umožňující nám zkontrolovat náš vzhled před odchodem z domova. Jsou také důležitým dekorativním prvkem, který m ...

Doporučujeme

Publikovat článek