Home » Bydlení

Udržujte koberce ve vůni a čistotě: Jak vyčistit a provonět koberec?

21.12.2023
Koberec může být krásným a útulným prvkem v interiéru, ale časem se může stát útočištěm pro nepříjemné zápachy a nečistoty. Jak udržet koberec čistý a voňavý? Existuje několik jednoduchých triků, které mohou vašemu koberci vrátit jeho svěžest a zachovat krásu dlouhodobě.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Osvěžovač na bázi jedlé sody


Jedním z nejjednodušších a finančně dostupných způsobů, jak provonět koberec, je vytvořit si vlastní osvěžovač. Stačí k tomu jedlá soda a éterický olej libovolné vůně. Postup je nesmírně snadný.

Smíchejte jedlou sodu a éterický olej
Ve vhodné nádobě smíchejte jedlou sodu s několika kapkami éterického oleje. Vůni si můžete vybrat podle svého vkusu a aktuální nálady či ročního období. Například levandule pro relaxaci, citrusové vůně pro povzbuzení, nebo eukalyptus pro osvěžení.

Rozprostřete směs po koberci
Nasypte směs rovnoměrně na celý povrch koberce. Jedlá soda pohltí nepříjemné pachy a éterický olej dodá tkanině příjemnou vůni.

Vyčkejte a vysajte
Nechte směs působit alespoň pár hodin nebo ideálně přes noc. Poté vysajte koberec pomocí vysavače s dostatečným sacím výkonem.

Tato metoda je efektivní, pokud se nepříjemný zápach nešíří z hlubších vrstev koberce a není způsoben například dlouhodobějším nevětráním místnosti a zatuchlostí. V tomto případě i v případě většího znečištění zvolte raději čištění mokrou cestou.


Zdroj: freepik.com

Mokrá cesta


Tato metoda využívá vodu s chemikálií a vysoký sací výkon stroje k důkladnému vyčištění koberce. Počkejte však na důkladné usušení, abyste předešli zesílení zápachu.

Mokré čištění
Dle velikosti a materiálu koberce zvolte vhodný stroj, který umožní důkladné praní koberce teplou vodou s přípravkem a následné vysátí.

Usušte koberec
Nechte koberec důkladně uschnout. V případě silného zápachu doporučujeme větrat po dobu několika týdnů, ideálně venku, pokud to je možné.

Desinfekce a prevence
Kromě čištění můžete použít i desinfekční prostředky, které navíc neutralizují zápach. Ujistěte se, že prostředek neobsahuje bělidla, abyste předešli vyblednutí barev koberce. Myslete na důležitost prevence, dostatečně větrejte a koberec jednou za čas provoňte.

S těmito jednoduchými tipy můžete udržet váš koberec nejen čistý, ale i svěží.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Bydlení

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Jarní úklid rychle a efektivně

Jaro je čas obnovy a očisty, a provádění jarního úklidu může být osvěžujícím způsobem, jak začít novou sezónu. Pokud chcete provést jarní úklid rychle ...

Zrcadla jako klíčový prvek interiéru: Proč má výběr jejich tvaru význam

Zrcadla neplní pouze praktickou funkci umožňující nám zkontrolovat náš vzhled před odchodem z domova. Jsou také důležitým dekorativním prvkem, který m ...

Doporučujeme

Publikovat článek