Home » Hobby a zahrada

Připravte své okapy na zimu aneb důležité kroky pro bezproblémový zimní provoz

16.11.2023
Podzim je v plné síle, všude můžeme vidět poletující listí a pokud jste majitelem domu či chaty, znamená to jediné - čas pro čištění a přípravu okapů na zimní období. Správná péče o okapy vám nejen pomůže udržet váš dům v dobrém stavu, ale také ochrání fasádu a další prvky domu. Zde jsou důležité kroky, které byste měli při přípravě okapů na zimu učinit.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Čištění svodů a žlabů


Prvním krokem by mělo být důkladné čištění okapového systému od větví a dalšího organického materiálu, který se mohl nahromadit během roku, zejména na podzim. Díky tomu zajistíme, že dešťová voda a tající sníh bude moci volně odtékat, minimalizujeme riziko ucpaných odtoků a následného přetečení.

Kontrola poškození


Okapy pečlivě zkontrolujte a zaměřte se na případné známky poškození. Může se jednat o praskliny, zrezivění nebo odchlípnutí nátěru. Pokud najdete nějaké technické problémy, je důležité je opravit co nejdříve, aby nedocházelo k úniku vody nebo dalším problémům během zimy. Jestliže jsou vady pouze estetické, můžete si potřebné kroky napsat na jarní "to do list".

Ověřte správný sklon


Zkontrolujte spoje jednotlivých dílů a dbejte na to, aby voda mohla efektivně odtékat. Zaměřte se na to, zda nejsou některé části ohnuté nebo pokřivené, což by mohlo způsobit stojatou vodu.

Kontrola těsnosti a držáků


Ověřte, zda systém dostatečně izoluje. Také zkontrolujte držáky, které drží okapy na místě, a ujistěte se, že jsou pevně připevněny.

Příprava okapů na zimu může předejít mnoha problémům a zajistit, že váš dům zůstane suchý a bez poškození i v chladnějších měsících. Pamatujte, že prevence je klíčem k dlouhé životnosti a optimální funkci okapového systému. V případě, že si nejste jisti, můžete si nechat provést profesionální revizi okapů. Odborník může identifikovat potenciální problémy a doporučit nejlepší řešení.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Doporučujeme

Publikovat článek