Home » Bydlení

Vánoční tradice u nás: Inspirace pro sváteční zábavu

18.12.2023
Vánoce jsou jedním z nejkrásnějších období v roce a právě u nás jsou spojeny s mnoha tradičními zvyky. Tato magická doba nám přináší radost, teplou atmosféru a příležitost strávit čas s rodinou a přáteli. Pokud přemýšlíte o zábavě během domácí pohody, přinášíme vám tipy na tradice, které můžete vyzkoušet v teple domova.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Pouštějte lodičky


Lavor s vodou, ořechové skořápky se svíčkou nebo speciální plovoucí svíčka zakoupená v obchodě a zábava může začít. Důležité je, aby každá svíčka byla vypuštěna na vodu svým majitelem, který bude pokládat otázku. Podle tradice by se měla položit vždy jen jedna otázka přímo při vypuštění hořící lodičky. Jestliže dorazí na druhý břeh, plány by se měly vydařit. Pokud lodička zůstane, pravděpodobně se v příštím roce moc nezmění. Počet lodiček samozřejmě odpovídá počtu rodinných příslušníků.

Polibek pod jmelím


Svazek jmelí patří k tradiční vánoční výzdobě, která nosí štěstí. Jmelí by se mělo zavěsit do prostoru tak, aby pod ním dvojice měla dostatek prostoru na políbení. Tato tradice přinese páru v novém roce štěstí a plodnost. Dejte však pozor, aby jmelí přineslo štěstí, musí být darované!

Honem na Barborky


Původně pohanský zvyk, který se provádí na svátek sv. Barbory, což je 4. prosince, kdy do Vánoc zbývá 20 dní. Trhání větviček třešní nebo višní by mělo všem provdaným prozradit, jak to bude s jejich vdavky. Pokud větvička vložená ve váze s vodou do Vánoc vykvete, dle tohoto starého lidového zvyku jsou vdavky téměř jisté.

Hod střevícem


Zvyk spíše pro dívky, které zajímá téma vdavků nebo to, zda v příštím roce potkají toho pravého. Postavte se zády ke dveřím a směrem k nim hoďte střevíc. Jestliže špička ukazuje směrem z domu, pravděpodobně vás čeká velký posun v partnerském životě.

Roztavování olova


Dalším vánočním zvykem je lití roztaveného olova do studené vody, přičemž tvar odlitku věští budoucnost toho, kdo jej vyrobil. V dnešní době se dají zakoupit již kompletní sady na lití olova.

Krájení jablíčka


Zvyk, který přichází na řadu po štědrovečerní večeři. Jablíčko rozkrojte a pokud uvnitř naleznete hvězdičku, budete v dalším roce šťastní a zdraví.

Vánoční tradice u nás jsou plné kreativity a rodinné pohody. Ať už jste v České republice nebo na jiném místě, rozhodně vám zajistí příjemnou vánoční zábavu. Hlavním poselstvím vánočních tradic by mělo být spojení s rodinou a přáteli a prožití těchto krásných okamžiků společně.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Bydlení

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Jarní úklid rychle a efektivně

Jaro je čas obnovy a očisty, a provádění jarního úklidu může být osvěžujícím způsobem, jak začít novou sezónu. Pokud chcete provést jarní úklid rychle ...

Zrcadla jako klíčový prvek interiéru: Proč má výběr jejich tvaru význam

Zrcadla neplní pouze praktickou funkci umožňující nám zkontrolovat náš vzhled před odchodem z domova. Jsou také důležitým dekorativním prvkem, který m ...

Doporučujeme

Publikovat článek