Home » Bydlení

Štědrovečerní večeře: Vytvořte nádhernou sváteční tabuli

22.12.2023
Štědrý večer je výjimečným okamžikem plným kouzelné atmosféry, lásky a tradic. Je to čas, kdy se rodina a přátelé shromažďují u společného stolu. Aby tento okamžik byl ještě výjimečnější, můžete se postarat o krásnou výzdobu a užít si Štědrý večer při nádherně prostřené tabuli. Jaká jsou pravidla pro prostřený stůl a které typy dekorací můžete použít?
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Začněte ubrusem


Neexistuje snad nic, co by dokázalo sváteční tabuli zvelebit tak, jako krásný ubrus nebo běhoun. Sáhněte po látce s vánočním motivem nebo použijte barvu, která se vám hodí do interiéru. Přírodní materiály v jemných odstínech pro tradiční tabuli, třpytky a sametové textury ve vánočních barvách, vše záleží jen na vás.

Výběr nádobí a příprava stolování


Začněte rozvržením zasedacího pořádku a přípravou svátečního nádobí. Tradiční stříbrné nebo zlaté příbory jsou vždy dobrou volbou, ale nebojte se experimentovat s jinými barvami a styly, které ladí s vánoční atmosférou. Dle tradic by se mělo vždy prostírat v sudém počtu. Tato tradice totiž praví, že smrt chodí obhlížet těsně před večeří a do rodiny, ve které napočítá lichý počet, se během roku pro někoho vrátí. Někdy se zase talíř navíc přidává pro náhodného kolemjdoucího nebo jako vzpomínka na ty, kteří už ke stolu zasednout nemohou.


Zdroj: freepik.com

Svíčky


Svíčky jsou nepostradatelnou součástí vánočního stolování. Součástí tabule by měl být adventní věnec, který na Štědrý večer bude již celý zářit. Použít můžete samozřejmě i další svíčky v různých velikostech a barvách. Postavte je ideálně do středu stolu, aby podpořily jiskru sváteční atmosféry.

Čas na dekorování!


Nebojte se improvizovat dle fantazie a na základě rázu zbytku vaší vánoční výzdoby. Povolejte do akce krásné ubrousky, zakomponujte sklenice naplněné vánočními ozdobami, případně sáhněte po tradičních zelených větvičkách, kterých není nikdy dost a rozhodně s nimi nic nezkazíte. Zakomponovat můžete také rozkvetlou vánoční hvězdu.

Místa pro hosty


Každé místo u stolu by mělo být připraveno včetně nádobí. Většinou se jedná o talíř na polévku a na hlavní jídlo. Tyto talíře můžete položit na tzv. klubový talíř, který je spíše dekorační a vaší tabuli dodá nádech noblesy. Nezapomeňte sklenice na přípitek a nealkoholický nápoj, příbor a ubrousek. Pro každého usedajícího by neměla chybět snítka jmelí pro štěstí nebo také rybí šupina.


Zdroj: freepik.com

Osobní dotek a vítězný úsměv


Vytvořte stolování, které odráží vaše vlastní tradice a osobní styl. Přidejte na tabuli něco, co má pro vás osobní význam, například rodinné vánoční ozdoby. A nakonec, nezapomeňte na úsměv. Vaše přátelská a pozitivní nálada bude nejkrásnější dekorací na stolu. Užijte si tento sváteční čas s rodinou a přáteli a vytvořte nezapomenutelný štědrovečerní večer.

S takovou nádhernou tabulí a atmosférou budete mít nezapomenutelný Štědrý večer, který všechny zúčastněné potěší a pohladí duši.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Bydlení

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Jarní úklid rychle a efektivně

Jaro je čas obnovy a očisty, a provádění jarního úklidu může být osvěžujícím způsobem, jak začít novou sezónu. Pokud chcete provést jarní úklid rychle ...

Zrcadla jako klíčový prvek interiéru: Proč má výběr jejich tvaru význam

Zrcadla neplní pouze praktickou funkci umožňující nám zkontrolovat náš vzhled před odchodem z domova. Jsou také důležitým dekorativním prvkem, který m ...

Doporučujeme

Publikovat článek