Home » Hobby a zahrada

Otužovat se můžete i v sudu na zahradě! Proč je to prospěšné a jak začít?

08.11.2023
Otužování je proces, při kterém se postupně zvyšuje odolnost těla a celkově se značně posílí imunitní systém. Tento zdravotně prospěšný způsob života můžete praktikovat sami. Že to máte k vodě daleko? Začít můžete studenou sprchou, případně postačí sud na zahradě nebo balkoně. Zde se podíváme na důvody, proč je otužování prospěšné a také na to, jak bezpečně začít.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Proč praktikovat otužování?


Posílení imunitního systému: Otužování může zvýšit odolnost imunitního systému. Pravidelné vystavení chladu může zlepšit tělesnou obranyschopnost a pomoci bojovat proti infekcím a bacilům.

Zlepšení krevního oběhu: Kontakt s chladem je velmi prospěšný pro krevní oběh. To může vést ke zlepšení kardiovaskulárního systému a pomoci předcházet srdečním onemocněním.

Zvyšuje energie a vitalitu: Otužování může zvýšit hladinu energie a vitalitu. Zlepšuje náladu a snižuje stres.

Zlepšení kvality spánku: Pravidelné otužování může pomoci regulovat spánek. Mnozí lidé zjistí, že po pravidelném zasednutí do studené nádoby nebo koupání ve studené vodě mají kvalitnější spánek.

Podpora hubnutí: Otužování může zvýšit rychlost metabolismu a spalování kalorií. Všeobecně platí, že otužování přispívá ke zmírnění celulitidy.

Jak začít s otužováním?


Začněte pomalu: Pokud jste začátečník, začněte pomalu a postupně zvyšujte intenzitu a dobu vystavení chladu. Ideálním začátkem je pobyt ve studené sprše, a to nejlépe ráno. Pokud je vám studená sprcha nepříjemná, postupně snižujte teplotu vody a zvykejte si v průběhu několika dní.

Koupejte se ve studené vodě: Pokud jste na studenou vodu již zvyklí, zkoušejte se od podzimu do jara koupat v bazénu nebo v jezírku. Postupně prodlužujte dobu pobytu ve vodě, nezapomínejte na pravidelné dýchání a nenuťte se do ničeho, co vám je nepříjemné.

Buďte venku: Choďte běhat nebo na procházky venku, i když je chladno.

Daleko k vodě? Nevadí


Jestliže vás studená sprcha již neuspokojí a máte to k vodě daleko, nezoufejte. Na trhu je široká nabídka otužovacích sudů a nádob, které lze umístit třeba i na balkon.

Otužování může být zábavnou a zdraví prospěšnou činností, která vám pomůže k odolnějšímu tělu a posílení imunitního systému. Pamatujte však na bezpečnostní opatření a konzultujte své plány s lékařem, pokud máte jakékoliv zdravotní problémy.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Doporučujeme

Publikovat článek