Home » Hobby a zahrada

Zazimování chaty či chalupy: Jak připravit objekt na zimu?

07.11.2023
Blíží se zimní období a s ním i čas, kdy mnoho lidí přestane navštěvovat své chaty nebo chalupy, s čímž souvisí nutnost pečlivého zabezpečení a zazimování objektu. Tento proces zahrnuje několik důležitých kroků, díky kterým budete mít jistotu, že váš rekreační objekt zůstane v bezpečí, a zároveň bude připraven na zimu, aby vydržel mrazy a nepříznivé počasí. Zde je několik tipů, jak na to.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Proveďte základní úklid


Zbavte se potravin: Neponechávejte v objektu žádné potraviny, které by se mohly zkazit. Nezapomeňte, že i trvanlivé potraviny mohou do nemovitosti nalákat nejrůznější škůdce. Na jaře by vás mohlo potkat nepříjemné překvapení.

Odpojte elektrické spotřebiče: Pokud z jakéhokoliv důvodu nemůžete vypnout elektřinu, odpojte alespoň elektrické spotřebiče, abyste zabránili nechtěné spotřebě elektřiny či nejrůznějším nehodám.

Zkontrolujte střechu a okapy: Než objekt na několik měsíců přestanete navštěvovat, ujistěte se, že střecha a okapy jsou v pořádku, aby dovnitř nepronikala vlhkost nebo voda.

Zabezpečení proti zlodějům


Jedním z nejdůležitějších aspektů zazimování chaty nebo chalupy je ochrana proti zlodějům, kteří jsou pro opuštěný objekt největší hrozbou.

Zamkněte a zabezpečte okna: Přezkoumejte všechny dveře a okna, a ujistěte se, že jsou řádně zajištěny. Instalujte kvalitní zámky a případně kamery nebo alarmy.

Vyčistěte okolí a odstraňte lákavé předměty: Všechna lákadla, která se nachází v okolí chaty, ukliďte a zazimujte. Nechte minimum věcí viditelných zvenčí. Na okna pověste záclony, přes které je horší viditelnost dovnitř.

Vytvořte iluzi přítomnosti: Při zatemňování oken však nezapomínejte na vytváření iluze vaší přítomnosti, která zloděje často odláká. Použijte automatické časovače na osvětlení, abyste vytvořili dojem, že je chata obývaná.

Komunikujte se sousedy: Kontaktujte své celoročně přítomné sousedy a požádejte je, aby byli pozorní a vaši chatu nebo chalupu občas zkontrolovali. Sousedská solidarita může v tomto směru znamenat hodně.

Zamezte poškození vlivem mrazu


Aby váš objekt přečkal zimní mrazy bez poškození, je důležité podniknout následující kroky.

Vypusťte a vypněte vodu: Vypusťte veškerou vodu z potrubí a vodovodního zařízení, aby se zabránilo zamrznutí. Přívod vody kompletně vypněte. Do zbylé vody v nádobách a toaletách je dobré nasypat nemrznoucí směs, aby nedošlo ke škodám.

Vypněte elektřinu: Požáry a nehody způsobené elektroinstalací v době nepřítomnosti jsou velmi časté. Veškerou elektřinu na zimu raději vypněte. Pokud chcete simulovat vaši přítomnost, postačí vám světla s časovačem na baterie.

Občasné kontroly a pojištění


I když jste již provedli veškeré přípravy, kontroly objektu jsou důležité, jelikož můžete včas předejít nehodám. Nezapomínejte také na vhodné pojištění nemovitosti, díky kterému se s případnými nehodami a ztrátami snáze vyrovnáte.

Zazimování chaty nebo chalupy vyžaduje strategii a pečlivost, ale zabezpečení objektu proti zlodějům a příprava na zimu jsou klíčové k udržení vašeho rekreačního domova v dobrém stavu. S těmito kroky byste měli mít klid na duši.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Doporučujeme

Publikovat článek