Home » Hobby a zahrada

Tipy pro správné zazimování zahradní techniky

26.10.2023
Zazimování zahradní techniky je důležitou částí údržby, která zajistí, že vaše zařízení bude bezpečně uloženo a připraveno pro nadcházející sezónu. Je to také výborná příležitost pro kontrolu a servis, který životnost vašich nástrojů prodlouží. Zde je několik klíčových kroků a aspektů, na které byste neměli při zazimování a čištění zahradní techniky zapomenout.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Čištění nástrojů


Než začnete s jakoukoli údržbou, měli byste techniku důkladně vyčistit. Odstraňte zbytky hlíny, trávy a rostlinných zbytků. Dejte pozor na rez, která by mohla ohrozit funkčnost nástroje a pokud náznaky objevíte, odstraňte ji.

Ostření a promazání nástrojů


Některé zahradní nástroje, jako jsou sekačky na trávu, nůžky na keře a řetězové pily, potřebují pravidelnou údržbu v podobě ostření. Zazimování je pro ostření a nabroušení těchto nástrojů skvělá příležitost a na jaře vás již nic nepřekvapí. Kvalitně nabroušené nástroje ušetří čas a energii při práci. Nezapomeňte ani na pečlivé promazání olejem nebo mazivem.

Údržba motorových nástrojů


Pokud máte zahradní techniku s motorem, jako je benzínová sekačka nebo křovinořez, zkontrolujte vzduchový filtr a prověřte, že olej ani palivo nikde neuniká. Ujistěte se, že jsou nástroje čisté a v dobrém stavu. Mějte na paměti, že mnoho výrobců doporučuje palivo před zimou vypustit, dodržujte rady konkrétního výrobce.

Prevence koroze a uložení v suchém prostoru


Není nic horšího než koroze. Zabezpečte své kovové nástroje tím, že je pečlivě očistíte. Po důkladném čistění a údržbě je čas na uložení zahradní techniky ideálně na suchém a chráněném místě, aby byla chráněna před vlhkostí a extrémními teplotami.

Zazimování a čištění zahradní techniky jsou klíčové kroky pro udržení vašeho nářadí v dobrém stavu a pro efektivní práci v následující sezóně. Tato péče není náročná, ale může mít velký vliv na funkčnost a životnost vašich zahradních nástrojů.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Doporučujeme

Publikovat článek