Home » Hobby a zahrada

Jak zazimovat muškáty? Uložte květiny na zimu tak, aby dělaly radost i příští rok

17.10.2023
Muškáty jsou oblíbené květiny, které zdobí zahrady, terasy a balkony svými nádhernými květy a vůní od jara až do prvních mrazíků. Pokud chcete rostlinky uchovat i pro další sezónu, nebude to tak těžké, jak se může zdát. Abychom udrželi muškáty zdravé a připravené na další léto, je důležité provést správné kroky k jejich zazimování. Bude vám stačit pouze vyhovující prostor k přezimování a správný postup.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Kdy je ten správný čas?


Lepší dříve než pozdě. Ideální čas pro zazimování muškátů je samozřejmě na podzim, a to v době, než začne teplota klesat pod bod mrazu. Přirozené snížení venkovních teplot postupně zpomalí růst a pomůže rostlinkám připravit se na "klidový režim". Je však potřeba hlídat podmínky ve vaší lokalitě, aby květiny nevzal první mráz.

Jak na to?


Přeneste květiny na vhodné místo: Nejprve přenesete muškáty dovnitř, a to do místnosti s dostatečným světlem, ideálně na světlé okno. Rostlinky spolehlivě přezimují na světlé chodbě v panelovém domě nebo v prostoru mezi okny. Pozor však na vytápěné prostory, muškáty pro přezimování preferují teplotu kolem 10°C. Pokud nemáte dostatečně světlé místo, můžete použít světla pro pěstování rostlin.

Kontrola stavu: Při přenesení dovnitř pečlivě zkontrolujte kondici jednotlivých rostlin a případnou přítomnost škůdců. Pokud jsou, opatrně se jich zbavte a dejte pozor na přenesení na ostatní rostliny.

Řez: Muškáty je třeba prořezat, odstranit suché listy a také květy, čímž umožníme rostlině nevynakládat zbytečně moc energie.


Zdroj: freepik.com

Zalévání: Muškáty by měly být zalévány opatrně. Nechte substrát spíše sušší, abyste předešli hnilobě kořenů. Mějte na paměti, že během zimy potřebují značně méně vody než v létě. Rostliny v žádném případně během vegetačního klidu nehnojte. Rostoucí výhony by rostlinu přes zimu vysilovaly.

Klidové období: Během zimy muškáty odpočívají. Není třeba je hnojit nebo přemísťovat. Dbejte na to, aby nebyly vystaveny průvanu nebo prudkým teplotním změnám.

Jarní probuzení: Jakmile se přiblíží jaro a venku teploty stoupnou, ideálně v průběhu března, můžete začít postupně přihnojovat a zvyšovat zálivku. Zavlažujte a hnojte pozvolna, aby se rostlina mohla probudit bez rizika přemokření. Když odezní riziko přízemních mrazů, můžete rostlinky umístit ven.

Správně zazimované muškáty by měly na jaře vypustit nové výhony a začít opět kvést. Tento postup je klíčový pro udržení těchto krásných květin na mnoho sezón. S péčí a trpělivostí budou vaše muškáty zdobit okna a zahradu i v nadcházejících letech.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Doporučujeme

Publikovat článek