Home » Hobby a zahrada

Zakládání zahrady na podzim: Má to smysl?

05.10.2023
Podzim je obdobím, kdy se příroda začíná připravovat na zimní klid, ale pro zahradníky to může být jedním z nejlepších časů pro zakládání nové zahrady. Pokud se rozhodnete založit záhon nebo rovnou celou zahradu na podzim, můžete vytvořit skvělý základ a v příštím roce se již radovat z výsledku. V tomto článku se podíváme na několik klíčových kroků, které vám pomohou úspěšně zakládat zahradu právě na podzim.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Plánování


Plánování je základem každé prosperující zahrady, a to platí i na podzim. Jestliže jste majitelem staré a zašlé zahrady, před zahájením realizace přemýšlejte o její rekultivaci, která je často nezbytným krokem k dokonalému výsledku. Rozhodněte se, jaký druh zahrady chcete a jaké rostliny budete k sázení potřebovat. Následně zvažte polohu, kde bude vaše zahrada umístěna - aby rostliny prosperovaly dlouhodobě a umístění splňovalo jejich potřeby. Důležité je také naplánovat a zrealizovat vše včas, aby vám čerstvou výsadbu neohrozily první mrazy.

Výběr rostlin


Podzim je ideální čas na výsadbu mnoha druhů rostlin, zejména stromů, trvalek a cibulovin. Rostliny zasazené na podzim mají dostatek času zakořenit se a získat sílu před příchodem zimy. Rozhodněte se, které rostliny chcete do vaší zahrady a zkontrolujte, zda jsou pro váš region vhodné. Použijte různé druhy a velikosti rostlin, aby vaše zahrada byla pestrá a atraktivní.


Zdroj: freepik.com

Příprava půdy


Než začnete s výsadbou, je důležité připravit půdu. Vypreparujte všechen plevel, zbavte se náletů. Dle potřeb rostlin i skladby vaší půdy aplikujte potřebné hnojivo. V případě dostatečně kvalitní půdy může stačit umístění substrátu přímo pod rostlinu během výsadby.

Výsadba


Záleží na regionu, avšak většina rostlin preferuje výsadbu na podzim v období, kdy je stále teplo a půda nepromrzá, ale vzduch se po létě již ochladil. Díky tomu mají kořeny dostatek času na zakořenění před zimou.

Mulčování


Mulčování je klíčovým krokem při zakládání zahrady na podzim. Mulč chrání půdu před vysycháním a zmírňuje teplotní výkyvy. Navíc, pokud použijete organický mulč, během zimy bude pomalu rozkládat, což zlepší kvalitu půdy a živiny.

Zalévání


I když podzim bývá vlhkým obdobím, je důležité zajistit, aby vaše nové rostliny nezůstaly bez vody. Pravidelně kontrolujte vlhkost půdy a zalévejte, pokud je to potřeba. Pamatujte na to, že rostliny potřebují dostatek vody zejména v prvních několika týdnech, kdy zakořeňují.

Proč zakládat zahradu na podzim?



Ideální teploty: Podzimní teploty jsou obvykle mírné a stabilní, což je pro zakládání zahrady ideální. Rostliny mají dostatek času na zakořenění před příchodem zimního chladu a v příští sezóně již budou v plné síle.

Zalévání: V podzimním období bývá obvykle dostatek dešťové vody, což znamená, že nemusíte tolik zalévat. To může snížit náklady na vodu a úsilí potřebné k udržení zahrady.

Méně škůdců: Aktivita škůdců a chorob na podzim již ustupuje, což znamená, že u nově zasazených rostlin bude menší pravděpodobnost a riziko napadení a ohrožení.

Příprava na příští sezónu: Zakládáním zahrady na podzim vytváříte dobrý základ pro příští sezónu. Namísto práce se sázením na jaře nebo během léta již budete mít hotovo a celou zimu se můžete těšit, až se váš hotový záhon probudí k životu.

Méně stresu: Rostliny mají méně stresu, protože nejsou vystavené letním horkým teplotám a suchu. To může vést k lepšímu zakořenění a růstu.

Zakládání zahrady na podzim je strategickým krokem, který vám může pomoci dosáhnout lepších výsledků. Pokud však výsadbu naplánujete až na listopad, můžete počítat s velkými ztrátami. Ideální dobou pro podzimní výsadbu je září - říjen, samozřejmě s přihlédnutím na podmínky v dané lokalitě.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Doporučujeme

Publikovat článek