Home » Hobby a zahrada

Vřes a vřesovec aneb jaký je mezi nimi rozdíl

03.10.2023
Vřes a vřesovec jsou dvě rostliny, které často zaměňujeme, ačkoli mají své jedinečné vlastnosti i odlišný vzhled. Oba tyto keře zaplaví všechna zahradnictví vždy na podzim, jelikož jsou již několik let nepostradatelným prvkem podzimní výzdoby. Jsou oblíbené pro svou schopnost kvést krásnými barvami a přidávat do zahrady nádech romantiky. Přestože se mohou zdát podobné, je zde několik zásadních rozdílů, které by měl každý zahrádkář znát.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Vřes (Calluna)


Vřes (nazývaný také jako erika, břes, jindavec, chvojčina, břasa, řes, břesňák, hnidavec, hyndavec, suchotinka..) je nízký, hustý keřík, který je oblíbený pro budování vřesovišť a skalnatých zahrad, ale také je používám k podzimním dekoracím. Někdy je také označován jako "pravý vřes", jelikož se jedná o jediný zástupce rodu vřes. Zde jsou jeho charakteristické vlastnosti:

Květy: Vřes kvete od pozdního léta do podzimu. Jeho květy jsou drobné, trubkovité a mají různé odstíny růžové, purpurové a bílé.

Listy: Listy vřesu jsou úzké, drobné a většinou špičaté. V zimě mohou získat nádhernou červenou nebo hnědou barvu. Dospělá rostlina dosáhne výšky cca 20 cm.

Rozšíření: Domovinou této rostliny je Evropa i Asie, kde se nachází především ve skupinách na vřesovištích a písčitých půdách se skalnatým podkladem.

Použití: Vřes je oblíbeným materiálem pro aranžmá a suché vazby květin. Kvůli své nízké vzrůstové formě se také používá na pokrývání půdy i jako předsazení vyšších keřů v zahradách. Dařit se mu bude na jižněji orientovaných stanovištích, ale poradí si i na jiných, dostatečně prosvětlených místech.


Zdroj: pixabay.com

Vřesovec (Erica)


Přestože jsou vřesovce rovněž keře nižšího vzrůstu, některé druhy mohou být vyšší než vřes. Vřesovce má až 860 druhů, které jsou jsou známy svou pestrobarevnou záplavou květů a jsou ceněny zejména pro svou dlouhou dobu kvetení. Zde jsou základní vlastnosti vřesovce:

Květy: Vřesovce kvetou od zimy až do jara (některé druhy i v létě) a mají trubkovité květy podobné vřesu. Jejich květy mohou být různých barev, včetně růžové, bílé, červené a fialové. Většina druhů vřesovců se může pochlubit velmi pestrými květy s výraznějšími barvami než má právě vřes.

Listy: Listy vřesovce jsou malé a jehlice jsou zpravidla šupinaté a střídavé. Rostlina může vyrůst do výšky 0,2-1,5 m.

Rozšíření: Vřesovce jsou původem z Jižní Afriky, kde se nachází většina druhů. Malá část odrůd se dostala zejména do Evropy a Asie.

Použití: Vřesovce jsou oblíbené pro květinové zahrady, pro osazování truhlíků i jako květinové aranžmá. Jsou vhodné i pro suchou a slunnou zahrádku.


Zdroj: pixabay.com

Rozdíly mezi vřesem a vřesovcem


Původ: Vřes je původem z Evropy, zatímco vřesovce pocházejí z Jižní Afriky.

Kvetení: Vřes kvete během pozdního léta až podzim, zatímco vřesovce kvetou od zimy do jara, některé druhy i v létě.

Vzhled květů: Květy vřesu jsou menší. Květy vřesovce jsou masivnější a trubkovité.

Použití: Oba keře jsou vhodné pro zahrady i pro osázení truhlíků. Z větviček obou rostlin můžeme tvořit také podzimní i zimní květinové aranžmá.

Kdy rostliny stříháme?


Vřesy stříháme každý rok na jaře, ideálně během dubna, a stejný postup dodržujeme u vřesovců kvetoucích v létě. Vřesovce, které kvetou v zimě a na jaře, stříháme po odkvětu.

Obě tyto rostliny mají své jedinečné kouzlo. Rozhodně je však užitečné rozlišit odlišné potřeby vřesu a vřesovce, abyste mohli plně využít jejich potenciál ve vaší zahradě i v květináči.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Doporučujeme

Publikovat článek