Home » Hobby a zahrada

Zazimování bazénu aneb připravte váš bazén na zimu včas

26.09.2023
Podzim je časem, kdy končí sezóna koupání a majitelé bazénů se musí postarat o to, aby zdroj letních radovánek přečkal zimu bez poškození. Jakmile venkovní teplota klesne k 10°C, je ten správný čas. Důkladné zazimování bazénu je klíčové pro udržení jeho kvality a prodloužení životnosti. Přinášíme vám návod, jak postupovat a na co při přípravě bazénu na zimu nezapomenout.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Důkladné vyčištění


Než začnete s jakýmkoli jiným krokem, musíte bazén vyčistit. Odstraňte listí, větve a jakýkoli odpad, který by mohl zakalit vodu. Vyčistěte stěny a dno bazénu kartáčem a použijte vysavač na odstranění usazenin.

Kontrola vody a aplikace chemie


Zkontrolujte stav vody v bazénu. Ideální je mít pH hodnotu mezi 7,0 - 7,4 a zároveň správnou hladinu chloru (0,3 až 0,5 mg/l). Mějte na paměti, že během zimy nemusíte používat tolik chemikálií, protože bazén nebude používán. Dobré je použít tzv. zazimovač, který zpomalí či zcela zabrání růstu řas a tvorbě bakterií.

Odpojení filtrace a příslušenství


Vypněte filtrační systém a vyčistěte filtry. Poté odpojte veškeré hadice a příslušenství.

Upuštění vody


Pokud nežijete v teplejším zahraničí, ale v oblasti, kde teploty v zimě klesnou pod bod mrazu, měli byste bazén zčásti vypustit. Tento krok je důležitý, protože zmrzlá voda může bazén poškodit. Odborníci doporučují nechat hladinu vody klesnout asi o 15 cm pod trysky.

Zakrytí bazénu


Pokud váš bazén nedisponuje zastřešením, použijte speciální bazénovou plachtu, která je určena k ochraně během zimního období. To ochrání bazén před nečistotami, listím a sněhem.

Odpojení zařízení


Nezapomeňte odpojit veškerá, v zimě nepotřebná, elektrické zařízení - osvětlení nebo tepelné čerpadlo. Pokud je to možné, nezapomeňte vyndat a vyčistit schůdky, které na zimu uložte na suché místo.

Pravidelná kontrola


I když je bazén uzavřený, měli byste ho pravidelně kontrolovat. Zkontrolujte stav plachty a ujistěte se, že není poškozená. Pravidelná kontrola vám pomůže odhalit problémy dříve a minimalizovat možné škody.

Pokud jste majitelem nadzemního nafukovacího bazénu, dodržujte stejný postup, avšak bazén po důkladném vyčištění a vysušení složte a pečlivě uschovejte.

Zazimování bazénu může být trochu pracné, ale je to nezbytný krok pro udržení v dobrém stavu. S dodržováním těchto kroků a pravidelnou péčí můžete zajistit, že váš bazén zůstane v optimálním stavu a na jaře bude téměř připraven k letnímu užívání.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Doporučujeme

Publikovat článek