Home » Bydlení

Jak dlouhé mají být závěsy? Vše, co o závěsech v interiéru potřebujete vědět

03.01.2024
Závěsy jsou v interiéru tím, čím je šperk pro elegantní outfit. Nejenže dodávají místnosti útulnost a styl, ale také mají značně praktické využití. Při výběru závěsů do vašeho interiéru je několik faktorů, na které byste měli pamatovat. Pojďme se podívat na aktuální trendy a tipy, jak správně vybrat závěsy pro váš domov.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Aktuální trendy



Neutrální tóny: Neutrální barvy závěsů, jako jsou béžová, šedá a bílá, jsou a budou populární díky své nadčasovosti. Tyto barvy se snadno kombinují s různými styly a barevnými schématy. U tlumených barev je také menší pravděpodobnost, že vás závěs brzy přestane bavit.

Vrstvení: Vrstvení závěsů, tedy kombinace lehkých a těžších materiálů, vytváří elegantní a bohatý vzhled. Lehké závěsy mohou být i se vzory, zatímco těžší a jednobarevné závěsy dodají místnosti strukturu a noblesu.

Přírodní materiály: Aktuálním trendem jsou přírodní materiály, jako například závěsy lněné, které jsou velmi oblíbené. Tyto materiály přidávají do interiéru rustikální a přirozený vzhled.

Vzory: Zejména etnické vzory na závěsech jsou trendy především v interiérech v boho stylu. Tato kombinace různých vzorů a barev může vytvořit velmi živý a zajímavý design.


Zdroj: freepik.com

Na co si dát pozor



Délka: Správná délka závěsů je klíčová. Obvykle by měly dosahovat až na podlahu nebo mohou být trochu kratší, ale nikdy by neměly být příliš krátké.

Funkce: Uvažujte o tom, jakou funkci mají závěsy plnit. Zda mají sloužit k zatemnění místnosti, ochraně soukromí nebo jen jako dekorativní prvek. Různé materiály mají různé funkce a pokud vybíráte například zatemňovací neboli blackout závěsy, látku vybírejte velmi pečlivě a nejlépe v kamenném obchodě.

Barvy: Pokud není vaším cílem udělat ze závěsu do očí bijící dominantu nebo zrovna nevybíráte závěs do barevného dětského pokoje, vybírejte spíše takové barvy, které ladí s celkovým barevným schématem místnosti. Barvy by měly vytvářet harmonii a doplňovat design.

Kvalita materiálu: Investice do kvalitního materiálu je důležitá, pokud očekáváte, že závěsy vydrží dlouho. Kvalitní materiál také lépe drží tvar a barvu a celkově dodá místnosti luxusnější ráz, než levný materiál.

Umístění: Umístění závěsů je důležité. Závěsy by měly být dostatečně široké a umístěné tak, aby okna vypadala větší a vyšší. Závěsy vždy umístěte po stranách oken, aby při roztažení nebránily prostupu světla do místnosti.

Závěsy jsou důležitým prvkem v interiéru, který může měnit celkový vzhled a atmosféru místnosti. Vybrat ty správné může být zábavný proces, který vám pomůže vytvořit harmonický a stylový domov.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Bydlení

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Jarní úklid rychle a efektivně

Jaro je čas obnovy a očisty, a provádění jarního úklidu může být osvěžujícím způsobem, jak začít novou sezónu. Pokud chcete provést jarní úklid rychle ...

Zrcadla jako klíčový prvek interiéru: Proč má výběr jejich tvaru význam

Zrcadla neplní pouze praktickou funkci umožňující nám zkontrolovat náš vzhled před odchodem z domova. Jsou také důležitým dekorativním prvkem, který m ...

Doporučujeme

Publikovat článek