Home » Hobby a zahrada

Množení trvalek ze semínek: Radost z vlastních rostlin i z úspory peněz

19.09.2023
Pokud jste zahradníkem nebo se zajímáte o květiny, jistě víte, že trvalky jsou stálicí zahradního světa. Zajímavým a zábavným způsobem, jak získat nové trvalky, je množení ze semínek. Tato metoda může být cenově dostupná a přináší radost z pozorování rostliny, kterou jste "vychovali" od samého začátku. Jelikož se blíží podzim a s ním spojený sběr semínek, podíváme se na to, jak trvalky ze semínek množit a které druhy jsou k této metodě nejvhodnější.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Výhody množení trvalek ze semínek



Úspora peněz: Množení ze semínek je levnější než koupě hotových rostlin. Přestože trvalky patří mezi levnější produkty v zahradnictví, přesto touto metodou můžeme ušetřit až tisíce korun.

Pestrost: Tato metoda vám umožňuje zvolit si ze širokého spektra trvalek a experimentovat s novými druhy. Semínka můžete velmi levně kupovat, vyměňovat, sbírat po výletech, případně se zapojit do skupin zaměřených právě na výměnu trvalkových semínek.

Kontrola nad rostlinou: Občas se stane, že si ze zahradnictví přinesete přehnojenou, případně škůdcem napadenou rostlinku. V případě pěstování ze semínek můžete sledovat celý proces růstu od začátku a lépe kontrolovat celkovou péči.

Jak množit trvalky ze semínek?



Výběr semen: Začněte výběrem vhodných semen. Zvažte vaši zeměpisnou polohu a lokální podmínky, abyste si vybrali druhy, které budou ve vaší oblasti úspěšné. Pokud semena sbíráte, nejlepší doba pro sběr je ve chvíli, kdy jsou rostlinky včetně semen opravdu suché. Nasbíraná semínka je dobré umístit například do papírového sáčku a poznamenat si, o jaký druh se jedná. Pokud semínka kupujete, již obdržíte balíček, který uskladníte do doby setí. Balíček se semínky uchovávejte na chladném, suchém a nejlépe temném místě.

Nasbírejte květináčky: Pokud chcete mít na jaře již vzrostlé květiny, semena již během února vysejte do květináčů. Semínka trvalek lze také umístit přímo do kypré půdy, a to hned z jara - od března do května.

Vhodný substrát: Použijte kvalitní substrát nebo zahradnickou půdu, která je vhodná právě pro klíčení semen.

Sázení semínek: Semena vysaďte do substrátu. Obvykle stačí semena vložit do substrátu a mírně zalít. Udržujte sazenice na dostatečném světle a při optimální teplotě pro klíčení, nezapomínejte na pravidelnou zálivku.

Přesazení: Jakmile sazenice vyrostou a zesílí, můžete je přemístit ven nebo na trvalé místo do zahrady.

Trvalky ideální pro množení ze semínek



Některé trvalky jsou ideální pro množení ze semínek, protože mají výrazné semenné struktury a jsou dobře přizpůsobeny této metodě.
Sem patří například: svíčkovec (Gaura), třapatka (Echinacea), kopretina (Leucanthemum), šanta (Nepeta), šalvěj hajní (Salvia nemorosa), hvězdnice (Aster), zvonek (Campanula), krásnoočko (Coreopsis)..

Množení trvalek ze semínek je skvělým způsobem, jak obohatit vaši zahradu o nové druhy a ušetřit peníze. Mějte však na paměti, že tato metoda vyžaduje trpělivost a péči, a že ne všechny druhy trvalek jsou stejně úspěšné při množení ze semínek. Dodržujte pokyny a experimentujte s různými druhy, abyste zjistili, které jsou pro vaši zahradu nejlepší.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Doporučujeme

Publikovat článek