Home »
Hobby a zahrada
Ingredience: 1 středně velká dýně (nejlépe hokaido) nakrájená na kostky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 větší brambory, 2 lžíce olivového oleje, 4 šálky zeleninového vývaru, 1 lžička mletého kmínu, sůl a pepř podle chuti
Postup: Dýni, cibuli a česnek osmahněte na olivovém oleji asi 5 minut. Přidejte brambory, kmín, vývar, sůl a pepř a vařte, dokud není dýně měkká. Pomocí mixéru rozmixujte polévku do hladka. Podávejte s krutony nebo se smetanou.
Ingredience: 300 g dýně, citrónová šťáva, lžíce skořice,1 špetka soli, sekané mandle, 150 g hladké mouky, 100 g másla,1 lžička prášku do pečiva
Postup: Oloupanou a nakrájenou dýni orestujeme, podlijeme vodou a společně s cukrem, citrónovou šťávou a skořicí dusíme, dokud nezískáme pyré. Ze zbylých surovin uhněteme těsto, které vyložíme na plech nebo do vymazané formy. Na těsto vylijeme dýňovou kaši, kterou posypeme mandlemi. Pečeme 45-50 minut na 180°C. Necháme vychladnout a podáváme se šlehačkou.
Zdroj: freepik.com
Ingredience: dýně, olivový olej, sůl, pepř, rozmarýn,
Postup: Dýni oloupeme a nakrájíme na pravidelné kostky, umístíme do větší mísy, kde kostičky zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a zasypeme rozmarýnem. Umístíme na plech a pečeme cca 20 minut na 200 °C. Podáváme se zakysanou smetanou.
Ingredience: 300g dýně hokkaido, 200 g másla, 1 menší cibule (nakrájená najemno), muškátový oříšek a skořice (mleté), sůl a pepř
Postup: Nakrájenou a oloupanou dýni orestujte, zalijte vodou a povařte do měkka. Poté se zbavte vody, přijdete máslo a koření a směs rozmixujte. Jakmile pomazánka vychladne, nechte odležet v lednici a poté podávejte s čerstvým pečivem.
Ingredience:1 šálek oloupané a nakrájené dýně, 1 banán, 1/2 šálku jogurtu, 1/2 šálku mléka, 1 lžička medu, 1/2 lžičky skořice, 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku, 1/4 lžičky mletého zázvoru, ledové kostky
Postup: Vložte všechny ingredience do mixéru, mixujte dohladka a podávejte okamžitě.
Publikovat článek
Sklízíme dýni aneb nejoblíbenější dýňové recepty
20.09.2023
Dýně jsou oblíbenou a na pěstování velmi nenáročnou plodinou, která může být použita v mnoha receptech. Jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu a mají sladkou, oříškovou chuť. Zde je několik oblíbených receptů, které můžete z vaší sklizně vykouzlit.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com
Dýňová polévka
Ingredience: 1 středně velká dýně (nejlépe hokaido) nakrájená na kostky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 větší brambory, 2 lžíce olivového oleje, 4 šálky zeleninového vývaru, 1 lžička mletého kmínu, sůl a pepř podle chuti
Postup: Dýni, cibuli a česnek osmahněte na olivovém oleji asi 5 minut. Přidejte brambory, kmín, vývar, sůl a pepř a vařte, dokud není dýně měkká. Pomocí mixéru rozmixujte polévku do hladka. Podávejte s krutony nebo se smetanou.
Dýňový koláč
Ingredience: 300 g dýně, citrónová šťáva, lžíce skořice,1 špetka soli, sekané mandle, 150 g hladké mouky, 100 g másla,1 lžička prášku do pečiva
Postup: Oloupanou a nakrájenou dýni orestujeme, podlijeme vodou a společně s cukrem, citrónovou šťávou a skořicí dusíme, dokud nezískáme pyré. Ze zbylých surovin uhněteme těsto, které vyložíme na plech nebo do vymazané formy. Na těsto vylijeme dýňovou kaši, kterou posypeme mandlemi. Pečeme 45-50 minut na 180°C. Necháme vychladnout a podáváme se šlehačkou.
Zdroj: freepik.com
Pečené dýňové kostky
Ingredience: dýně, olivový olej, sůl, pepř, rozmarýn,
Postup: Dýni oloupeme a nakrájíme na pravidelné kostky, umístíme do větší mísy, kde kostičky zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a zasypeme rozmarýnem. Umístíme na plech a pečeme cca 20 minut na 200 °C. Podáváme se zakysanou smetanou.
Dýňová pomazánka
Ingredience: 300g dýně hokkaido, 200 g másla, 1 menší cibule (nakrájená najemno), muškátový oříšek a skořice (mleté), sůl a pepř
Postup: Nakrájenou a oloupanou dýni orestujte, zalijte vodou a povařte do měkka. Poté se zbavte vody, přijdete máslo a koření a směs rozmixujte. Jakmile pomazánka vychladne, nechte odležet v lednici a poté podávejte s čerstvým pečivem.
Dýňové smoothie
Ingredience:1 šálek oloupané a nakrájené dýně, 1 banán, 1/2 šálku jogurtu, 1/2 šálku mléka, 1 lžička medu, 1/2 lžičky skořice, 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku, 1/4 lžičky mletého zázvoru, ledové kostky
Postup: Vložte všechny ingredience do mixéru, mixujte dohladka a podávejte okamžitě.
Autor: BH
Fotogalerie:
Další články z rubriky Hobby a zahrada
Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to
Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...
Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence
Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...
Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně
Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...
Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty
Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...