Home » Hobby a zahrada

Září v zahrádkářském kalendáři aneb na co nezapomenout

05.09.2023
Září může být často pokračováním léta, ale i velmi chladným a deštivým měsícem, jelikož počasí je každý rok nevyzpytatelné. Jedno je však jisté - září vždy bude pestrým měsícem plným úklidu, sklizně a příprav na nadcházející podzim. Zde je několik důležitých úkolů, které byste neměli zapomenout provést.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Sklizeň


Během září pokračujeme ve sklizni poslední úrody, sbírejte zralé plody a nezapomeňte na zásoby na zimu. Kromě konzumace čerstvých plodin můžete některé i zamrazit nebo zpracovat do džemů, marmelád, či zavařenin. Nezapomínejte nasušit bylinky do polévek a čajů.

Ořezávání


Ořežte suché květy kvetoucích keřů, odstraňte nevzhledné a nemocné větve. Do poloviny září je stále vhodný čas pro ořezy ovocných stromů, díky kterým v nastávajícím roce dosáhneme bohatší sklizně. Pokud nelpíte na zimní dekoraci v podobě suchých a omrzlých trvalek, ty odkvetlé a suché již můžete odstranit.

Trávník


Září je vhodný čas pro renovaci trávníku. Do poloviny měsíce jsou skvělé podmínky pro setí nových semínek. Vyzkoušejte také aerifikaci trávníku, díky které lépe přezimuje a na jaře bude mít zdravý start.

Cibuloviny a květiny


V průběhu září můžeme vysadit jarní cibuloviny a ty letní naopak zazimujeme. Nezapomeňte pomalu zazimovat také truhlíky s rostlinami citlivými na mráz, vyhnete se tak možným škodám. Dejte pozor na škůdce a rostliny před uschováním pečlivě prohlédněte.

Nové záhony, přesazování i množení trvalek


Zahradnická sezóna je pomalu u konce, avšak právě teď nastává ideální čas pro sázení nových stromů, přesazování rostlin v zahradě či budování kompletně nových záhonů. Vždy je třeba přihlédnout na klimatické podmínky ve vaší zahradě, ale s příchodem babího léta se nově zasazeným rostlinám většinou daří velmi dobře a na jaře nám již dělají spoustu radosti. Pokud jsou trvalky již po odkvětu, je ideální čas pro jejich množení - rozdělte rostlinu rýčem na menší kusy a přesaďte.

Skladování


Nezapomeňte si udělat pořádek ve vašem náčiní, díky čemuž bude začátek sezóny příjemnější. Očistěte, zkontrolujte a organizovaně uložte zahradní nářadí a vybavení.

S postupem září začíná zahradnická sezóna pomalu končit, ale pro udržení dokonalé zahrady je péče nezbytná téměř celý rok. Díky těmto úkolům však bude vaše zahrada lépe připravena na nadcházející podzim a zimu, což se vám v příští sezóně jistě vrátí.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Doporučujeme

Publikovat článek