Home » Hobby a zahrada

Kouzlo zahradních jezírek: Originální přírodní prvek pro okrasu i stylové koupání

04.09.2023
Pokud jste vlastníkem alespoň středně velké zahrady a přemýšlíte o tom, jak udělat z venkovního prostoru zvláštní místo spojující krásu přírody a relaxaci, pak by vás mohla napadnout myšlenka na zahradní jezírko. Tyto koupací nebo jen okrasné prvky mají něco, co bazény nikdy nemohou nabídnout - přírodní krásu a biodiverzitu. Zde je několik důvodů, proč o realizaci zahradního jezírka zbytečně dlouho nepřemýšlet.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Ekologie a biodiverzita


Zahradní jezírka jsou životním prostředím pro mnoho druhů rostlin a živočichů, které po umístění prvku do své zahrady nalákáte, případně je do jezírka můžete uměle nasadit. Ryby, obojživelníci, hmyz a ptáci u vás velmi rychle najdou útočiště a zahrada nádherně ožije. Také to samozřejmě zvyšuje biodiverzitu a přispívá k rovnováze ekosystému. Zahradní jezírka se oproti klasickým bazénům neudržují velkým množstvím chemie a absenci chloru při pobytu ve vodě ocení snad každý.

Přírodní krása a harmonie


Žádný prvek do vaší zahrady nevnese takový nádech čisté přírody, jako právě zahradní jezírko. Můžete se těšit na pohled na lekníny, rákosí a různé druhy vodních rostlin. Do jezírka můžete aplikovat nejrůznější fontány či vodopády, zvuk tekoucí vody je velmi uklidňující a promění vaši zahradu v oázu klidu.

Snížení teploty a osvěžení


Během horkých letních dnů může být zahradní jezírko přirozený způsob, jak snížit teplotu v okolí, které může být při dobrém umístění chladnější a tím pádem také osvěžující. Pokud se rozhodnete pro koupací jezírko, velmi rychle zjistíte, že osvěžení v zahradním jezírku je skutečný požitek. Jezírko v zahradě může být také skvělým prvkem pro zimní otužování či doplňkem pro saunování.

Flexibilita designu


Kreativitě se meze nekladou a při vytváření jezírka máte v rámci provedení a designu obrovské možnosti. Můžete si vybrat tvar, zda bude jezírko malé nebo velké, hluboké nebo mělké, ale také barvu fólie, která bude ovlivňovat konečný vzhled. Osázením rostlin či doplněním jezírka o molo a další doplňky můžete vytvořit velmi originální prvek.

Zahradní jezírka mají své jedinečné kouzlo a přinášejí do zahrady nezaměnitelnou harmonii. Pokud toužíte po relaxaci v náručí přírody, právě pro vás bude zahradní jezírko skvělou volbou.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Doporučujeme

Publikovat článek