Home » Hobby a zahrada

Pěstování vistárie v zahradě: Klenot s nádhernými hrozny květů

11.09.2023
Vistárie (wistérie, wistárie, wistarie, modrý déšť) je okouzlující popínavá dřevina, která díky svým nádherným květům dodá každé zahradě velmi romantickou atmosféru. Tato rostlina je oblíbená nejen pro své dechberoucí květy, ale také pro jednoduchou péči a nenáročnou údržbu. Pokud uvažujete o pěstování vistárie ve své zahradě, zde je několik tipů, které vám krásného kvetení pomohou dosáhnout.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Výběr správného místa


Vistárie potřebuje dostatek slunce, aby mohla kvést hojně. Vyberte místo, kterému se dostává alespoň 6-8 hodin slunečního svitu denně a které je v závětří. Skvěle se jí bude dařit u nejrůznějších zídek, pergol či altánků.

Příprava půdy


Zemina by měla být dobře odvodněná a mírně kyselá až neutrální. Při výsadbě do půdy přidejte kompost nebo hnůj. Půda s obsahem vápníku více než 5% je pro rostlinu nevhodná a při výsadbě dřeviny do takové půdy ji bude trápit žloutnutí.

Výsadba


Vistárii je nejlepší sázet na jaře, kdy již nehrozí riziko mrazíků, rostlina se do zimy velmi dobře stihne ujmout. Vyberte silnou a zdravou sazenici s dobře vyvinutými kořeny.

Střih


Pravidelný řez je důležitý zejména pro podporu kvetení. Vistárie se stříhá na jaře ještě před tím, než se stihne olistit. V rámci jarního řezu zkrátíme jednoleté výhony na 2 - 3 očka. Během období vegetace, které probíhá od 5. - 8. měsíce, provádíme druhý řez, kdy mladé výhony seřízneme na šest oček.

Hnojení


Vistárie není nijak náročná ani co se týká hnojení. Stačí jí občasný přídavek kyselým hnojivem.

Zalévání


Rostlina potřebuje pravidelnou zálivku především po zasazení nebo při pěstování v květináči. Jakmile je vistárie větší, již si poradí sama a zaléváme pouze v případě velmi suchého období.

Podpora


Pokud liánu nevyužijete jako ozdobu stříšky či pergoly a umístíte ji do prostoru, rozhodně nezapomínejte na oporu a konstrukci, po které se bude pnout.

Péče o květy


Jestliže chcete podpořit bohaté kvetení, pravidelně odstraňte květy, které již odkvetly, čímž podpoříte tvorbu nových pupenů.

Ochrana před škůdci a nemocemi


Vistárie je proti škůdcům celkově dost odolná a trpí spíše na houbová onemocnění, což je většinou způsobeno špatným umístěním nebo přílišnou zálivkou.

Množení


Rostlinu můžeme množit více způsoby. Rozmnožování za pomoci semen je méně efektivní metoda, díky které získáme většinou nekvalitní a méně kvetoucí sazenice. Nejlepším způsobem množení je tzv. hřízení, kdy vybereme mladý a kvalitní výhon, který ohneme, kolíčkem přichytíme do země a zasypeme substrátem. Po nasazení kořínků můžeme výhon odříznout a zasadit jej jako klasickou novou sazenici.

Vistárie je krásná rostlina, která vytváří nádherné hrozny bílých, růžových nebo fialových květů a dodá zahradě romantický a kouzelný nádech. S pravidelnou péčí a trpělivostí můžete tuto rostlinu úspěšně pěstovat a těšit se z hojného kvetení. Mladé rostliny však mohou kvést až po několika letech. Buďte trpěliví, kvetení vistárie stojí za čekání.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Doporučujeme

Publikovat článek