Home » Hobby a zahrada

Vinná réva v zahradě: Pěstování a péče o hrozny

30.08.2023
Vinná réva je nádherná a užitečná rostlina, která se může díky svému jedinečnému estetickému kouzlu stát ozdobou Vaší zahrady, ale i skvělým zdrojem plodin. Pěstování révy vyžaduje určitou péči a pozornost, ale odměnou jsou sladké hrozny, krásná stinná zelená střecha či dokonce vlastní vinice. Zde je návod, jak správně vysadit a pečovat o vinnou révu v zahradě.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Výběr odrůdy a umístění


Nejprve vyberte vhodnou odrůdu révy. Rostliny dostupné v obchodech jsou již velmi dobře vyšlechtěné na naše klimatické podmínky, přesto potřeby konkrétní odrůdy při výběru berte na vědomí. Réva potřebuje plné slunce a ideální umístění na jižní straně, kde nebude vystavena větru.

Příprava půdy


Réva potřebuje dobře propustnou půdu. Nejideálnějším typem půdy je hlinitopísčitá, rostlině se však může velmi dobře dařit i v půdě písčité či kamenité. Připravte místo tak, že odstraníte plevel a přidáte kompost nebo hnojivo bohaté zejména na vápník, fosfor, hořčík a draslík. Dbejte na dobrý drenážní systém, aby se zabránilo zatopení kořenů.

Sázení


Ideální doba k sázení je obvykle na jaře, kdy už není riziko mrazu. Sázejte révu ve vzdálenosti zhruba 1,5 - 2,5 m od sebe, pokud plánujete více rostlin.

Podpěra a ořezy


Víno potřebuje oporu, proto je ideální rostlinu zasadit k opěrným stavbám jako jsou pergoly nebo ploty, na kterých se může pnout. V případě realizace malého vinohradu nezapomínejte na oporu v podobě kůlů a dostatečné drátkování. Pro tvorbu hroznů jsou důležité pravidelné ořezy. Ořezejte větve brzy jaře nebo v zimě, zkrátka v době vegetačního klidu. Pokud se Vaše výsadba nachází v chladnější lokalitě, s řezem raději vyčkejte až do března, aby Vám čerstvě ořezané sazenice nevzal mráz.

Zalévání a hnojení


Réva potřebuje pravidelnou závlahu, zejména během suchých období. Pokud rostliny zaléváte, vždy zálivku aplikujte ke kořenům, nikoliv na rostlinu, čímž byste mohli podpořit vznik plísní a chorob. Hnojte vinnou révu vhodným hnojivem podle potřeb, ideálně s vápníkem, fosforem, hořčíkem a draslíkem.

Ochrana před škůdci a nemocemi


Přestože odrůdy dostupné v obchodech by měly být odolnější proti nejrůznějším chorobám a škůdcům, révu pravidelně sledujte a v případě nálezu jednejte včas.

Sklizeň


Hrozny zrají v létě a sklízí se, když jsou plně vyzrálé, což je zpravidla během podzimu, přičemž se nejdříve sklízí odrůdy s vyšším obsahem cukru.

Pěstování vinné révy může být výzvou, ale je také velmi odměňujícím koníčkem. S pravidelnou péčí a správnou pozorností k potřebám Vaší rostliny si budete moci vychutnat sladké hrozny a krásnou specifickou atmosféru, kterou rostliny vinné révy dodají každé zahradě.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Doporučujeme

Publikovat článek