Home » Hobby a zahrada

Ploty mezi sousedy: Vše, co potřebujete vědět o jejich stavbě a údržbě

01.09.2023
Sousedské vztahy jsou důležitým a klíčovým prvkem při stavbě či opravě plotů mezi sousedy. Jestliže uvažujete o realizaci nebo údržbě plotu mezi Vámi a Vaším sousedem, zde je několik klíčových bodů, které byste měli vzít v úvahu.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Komunikace je klíčová


Před tím, než začnete stavět nebo rekonstruovat plot, měli byste se s Vaším sousedem poradit a domluvit se na konkrétních detailech. Pokud jsou Vaše sousedské vztahy dobré, zjistěte, jaké jsou jeho představy a potřeby týkající se oplocení, aby nedocházelo k nesouznění.

Dodržujte předpisy


Před začátkem stavby se ujistěte, že splňujete všechny stavební předpisy. Místní zákony se mohou lišit a je důležité se řídit platnými pravidly. Pokud však stavba splňuje podmínky a není třeba na ni vést uzemní řízení ani ohlášku, do výšky 2 m není souhlas souseda třeba.

Co určuje zákon


Právo na plot se vždy řídilo pravidlem pravé ruky, což znamená, že byste měli zodpovídat za plot, který se při pohledu z komunikace nachází vpravo. Toto pravidlo je pouze zvyklostí a rozhodně není vymahatelné.

Povinnost oplotit pozemek může vzniknout pouze nařízení soudem, a to jen v případě, že je k tomu doložený a opodstatněný důvod. Stejně tak toto pravidlo platí i v rámci údržby plotu. Žádný zákoník neudává majiteli pozemku povinnost udržovat oplocení v perfektním stavu, pokud stav plotu není pro okolí ohrožující.

Jestliže plot již stojí a je umístěn na hranici pozemků, majiteli plotu či zíďky jsou oba sousedé a na údržbě i užívání by se měli podílet společně. V případě stavby nového plotu by měl mít hlavní slovo v rámci rozhodování ten, kdo jej realizoval a financoval. Pokud se ovšem se sousedem na společné stavbě plotu nedohodnete nebo jestliže je soused zásadně proti, měl by být Vámi vystavěný plot umístěn na Vašem pozemku, nikoliv na hranici.

Důležité je mít na paměti, že dobré sousedství a respekt jsou klíčové faktory pro harmonický život. Přestože zákony tuto problematiku lehce upravují, snažte se se svým sousedem vždy domluvit po dobrém a vyhněte se tak zdlouhavým soudním sporům.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Doporučujeme

Publikovat článek