Home » Stavba

Plánování kuchyně: Jak správně navrhnout kuchyňskou linku?

23.08.2023
Správné naplánování kuchyně je při vytváření funkčního a esteticky příjemného prostoru důležitým krokem. Při plánování je třeba zohlednit nejen vizuální stránku, ale i praktičnost a pohodlí. Důležité je myslet na to, že se v kuchyni nejen vaří, ale jedná se o prostor skvělý pro trávení času s rodinou i přáteli. Zde je pár tipů, na co myslet a na co si dát při plánování kuchyně pozor.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Analýza potřeb a preferencí


Zvažte, jakým způsobem budete kuchyni využívat. Zda rádi vaříte, pečete, máte rádi setkávání s přáteli ve velkém hostitelském stylu nebo spíše preferujete rychlé a jednoduché pokrmy. Analyzováním svých individuálních potřeb se můžete lépe dopracovat k finální představě o uspořádání a vybavení prostoru.

Ergonomie kuchyně


Rozložení pracovních ploch, sporáku, dřezu a lednice by mělo být co nejefektivnější. Pracovní trojúhelník (zóna mezi dřezem, sporákem a lednicí) by měl být co nejkratší, aby se minimalizoval pohyb při vaření. Existují jistá pravidla pro rozmístění, ale vždy myslete zejména na své pocity. Dobré je také zohlednit, zda kuchyň bude využívat spíše pravák či levák.

Styl a design


Zvolte styl, který se Vám líbí a který bude ladit s celkovým rázem interiéru. Vybírejte barvy, materiály a dekorace, které vytvoří atmosféru, ve které se budete cítit dobře. Můžete se inspirovat současnými trendy, ale vždy se řiďte Vaším vlastním stylem a mějte na paměti, že investice do nové kuchyně je finančně náročná, proto je lepší volit spíše nadčasový styl, který se Vám jen tak neokouká a který můžete příležitostně obměňovat drobnými doplňky.

Úložný prostor


Úložný prostor je klíčový a každý centimetr se počítá. Zaměřte se na dostatek skříněk, zásuvek a poliček pro komfortní uložení nádobí, potravin a kuchyňských nástrojů. Skvělým inovativním řešením pro maximální využití prostoru jsou výsuvné police a zásuvky.

Osvětlení - praktické i atmosférické


Správné osvětlení je klíčové v každé místnosti a v kuchyni zvláště. Kromě klasických stropních světel zvolte osvětlení nad pracovními plochami a nad jídelním stolem. Kvalitní osvětlení zlepší komfort při vaření a dodá prostoru atmosféru. Nezapomínejte ani na nejrůznější LED pásky a světýlka, která místnosti přidají na designu.

Kvalita materiálů


Vybírejte kvalitní materiály odolné vůči vlhkosti, teplu a opotřebení. Kuchyně je často nejvíce používaným prostorem v domě a minimálně na pracovní desce bychom neměli šetřit.

Rozpočet


Určení rozpočtu je klíčovým krokem při každém plánování. Věnujte pozornost nejen nákladům na nákup a instalaci, ale také na další úpravy, které mohou být potřeba (elektrická přípojka, vodovodní přípojka atd.). V případě obav se nebojte kompromisů. Nikdy však kvůli financím neubírejte na velikosti kuchyňské linky a snažte se výdaje vždy minimalizovat tam, kde nižší kvalita nebude zásadní (vnitřní poličky, šuplíky..).

Plánování elektroinstalace


Zamyslete se nad umístěním zásuvek, vypínačů a osvětlení. Zásuvky by měly být dostatečně dostupné a v tomto případě platí pravidlo čím víc, tím líp.

Otevřenost k nápadům


Slyšet názory od ostatních, jako jsou rodinní příslušníci a odborníci na design, může přinést nové perspektivy a nápady. Ptejte se svých známých, co by na své kuchyni změnili a vyvarujte se tak cizím chybám.

Důkladně promyšlená designová kuchyň Vám zpříjemní každodenní život a jistě i zlepší úroveň Vašich hostitelských dovedností, proto plánování nepodceňujte a v případě potřeby se poraďte se zkušenými odborníky.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Stavba

Výhody klimatizace: Proč je dobré investovat do chladícího systému

Klimatizace není jen luxusním doplňkem domácnosti nebo kanceláře - je to investice do pohodlí, produktivity a zdraví. Zde je několik výhod, které klim ...

Anhydritová podlaha versus beton: Co je lepší volba pro váš interiér?

Pokud přemýšlíte o nové podlaze pro svůj interiér, pravděpodobně jste narazili na různé možnosti, jako je anhydritová podlaha a beton. Obě tyto varian ...

Kouzlo dřevěného obkladu fasády: Nadčasový trend s nádechem přírody

Dřevo vždy přitahovalo lidi svou přirozenou krásou a teplem, a právě proto je dřevěný obklad fasády tak populárním trendem. Tento stylový prvek dodává ...

Výhody zasklení lodžie v panelových domech

Život v panelových domech často zahrnuje užívání lodžie, což může být příjemný venkovní prostor, který však občas není možné využít kvůli nepříznivým ...

Doporučujeme

Publikovat článek