Home » Stavba

Jak umístit zásuvky a vypínače? Na co při plánování elektroinstalace nezapomenout a čemu se vyhnout

17.07.2023
Plánování elektřiny a osvětlení v novém domě či v bytě je klíčovým krokem, jehož podcenění se nám v budoucnu může vymstít. Správně navržené a rozmístěné zásuvky a vypínače totiž zajistí pohodlné i bezpečné užívání elektrických zařízení a komfortní ovládání světel. Přinášíme Vám tipy, na co při plánování a realizaci nezapomenout a čemu se vyvarovat.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Správné umístění zásuvek


Při samotném plánování umístění zásuvek myslete na to, kde budete nejčastěji potřebovat připojení elektrických spotřebičů, například v kuchyni, obývacím pokoji nebo v pracovně. Vhodné je umístit zásuvky na výšku cca 30 cm nad podlahou, aby byly snadno dostupné. Mějte na paměti plánované umístění nábytku a vyvarujte se situaci, kdy připravené zásuvky znepřístupníte nábytkem. V koupelně je nutné zásuvky umístit v minimální výšce 120 cm od podlahy.

Čím více, tím lépe


Uvědomte si, kolik elektrických spotřebičů budete v každé místnosti používat a podle toho určete počet zásuvek. V tomto případě rozhodně neplatí rčení, že méně je více, ale čím více, tím lépe. Pokud budete většinu zásuvek zamýšlet jako dvojzásuvky, rozhodně nic nezkazíte. Raději plánujte více zásuvek než méně, abyste nemuseli používat prodlužovací kabely a rozdvojky.

Promyšlené vypínače pro snadné ovládání světel


Vypínače umístěte na vhodná místa, která budou snadno dostupná a přirozená pro komfortní ovládání osvětlení. Obvykle se vypínače umisťují poblíž vstupních dveří do místností, a to 120 - 125 cm od země. Například v ložnici nezapomeňte na oblíbenou vychytávku v podobě ovládání centrálního světla přímo z postele.

Myslete i na budoucnost


Při plánování elektřiny a osvětlení rozhodně myslete dopředu a počítejte s možností rozšíření a modernizace elektroinstalace v budoucnu. Připravte si dostatečný počet volných jističů a prostupek, aby v případě potřeby nebyl problém elektroinstalaci rozšířit. Proveďte včas přípravu pro zásuvky a nabíječky umístěné do kuchyňské linky či nábytku, které jsou velmi inovativní.

Dbejte na bezpečnost


Při plánování elektřiny dejte pozor na bezpečnostní aspekty - aby byla elektroinstalace kvalitně provedená a splňovala všechny bezpečnostní normy. Pokud máte malé děti, zvažte použití dětských pojistek na zásuvkách, aby se zabránilo nechtěným úrazům.

Plánování elektřiny a osvětlení při stavbě či rekonstrukci je důležitým krokem, který dlouhodobě ovlivní pohodlí a bezpečnost Vašeho bydlení. Vše mějte dobře promyšlené, při plánování buďte pečliví a nenechte nic náhodě. Pokud si nejste jistí, raději se poraďte s odborníkem, který Vám s kvalitním provedením elektroinstalace pomůže.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Stavba

Výhody klimatizace: Proč je dobré investovat do chladícího systému

Klimatizace není jen luxusním doplňkem domácnosti nebo kanceláře - je to investice do pohodlí, produktivity a zdraví. Zde je několik výhod, které klim ...

Anhydritová podlaha versus beton: Co je lepší volba pro váš interiér?

Pokud přemýšlíte o nové podlaze pro svůj interiér, pravděpodobně jste narazili na různé možnosti, jako je anhydritová podlaha a beton. Obě tyto varian ...

Kouzlo dřevěného obkladu fasády: Nadčasový trend s nádechem přírody

Dřevo vždy přitahovalo lidi svou přirozenou krásou a teplem, a právě proto je dřevěný obklad fasády tak populárním trendem. Tento stylový prvek dodává ...

Výhody zasklení lodžie v panelových domech

Život v panelových domech často zahrnuje užívání lodžie, což může být příjemný venkovní prostor, který však občas není možné využít kvůli nepříznivým ...

Doporučujeme

Publikovat článek