Home » Hobby a zahrada

Správné zalévání truhlíků: Lepší zalévat rostliny v květináčích ráno nebo večer?

19.07.2023
Správné zalévání květin v truhlících a květináčích je pro zdravý růst a kvetení zásadní. Nesprávné zalévání může vést k přemokření květiny a uhnívání kořenového systému nebo naopak k nedostatečné vlhkosti, což může způsobit usychání i úhyn rostlin. Následující tipy Vám pomohou udržet rostliny v nejlepší kondici.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Zaměřte se na potřeby každé rostliny


Různé druhy květin mají také různé nároky na zalévání. Některé květiny preferují spíše vlhkou půdu a pravidelné zalévání, zatímco jiné jsou odolné vůči sušším podmínkám nebo je dokonce vyžadují. Při osazování truhlíků věnujte pozornost konkrétním druhům rostlin a jejich nárokům na zálivku.

Zalévejte pravidelně, ráno nebo večer


Vždy záleží, jaké je ve Vaší lokalitě aktuální počasí a v jaké oblasti se nacházíte. Obecně však lze říci, že většina květin v truhlících vyžaduje zalévání asi dvakrát až třikrát týdně. Nejlepší doba na zalévání je ráno nebo večer, kdy je teplota nižší a substrát již není rozpálený. Rostliny tak snáz absorbují maximální množství vody bez zbytečného odpařování. Zda budete květiny zalévat před východem slunce nebo naopak později večer, není nijak zásadní.

Sledujte půdu


Všeobecné rady jsou fajn, ale kontrola půdy před zaléváním Vám napoví nejvíce. Substrát by měl být vlhký, avšak ne mokrý. Příliš časté a intenzivní zalévání může vést k hnilobě kořenů.

Zálivku přímo ke kořenům


Při zalévání se snažte dostat vodu přímo na kořeny rostlin, nikoli na listy nebo květy. Mokřením listů můžete zvýšit riziko vzniku plísní a hniloby.

Nezapomeňte na hnojení


Kromě zalévání je také důležité pravidelně aplikovat hnojiva, která rostlinám dodají potřebné živiny pro zdravý růst a kvetení. Pokud rostlině zajistíte správnou zálivku a občasné hnojení, záplava květů Vás jistě nemine.

Kvalitní substrát a správná drenáž


Při výsadbě květin do truhlíků použijte kvalitní substrát, který dobře zadržuje vlhkost a zároveň umožňuje správné odvodnění. Zkontrolujte, zda jsou v květináči či truhlíku dostatečné otvory pro odtok přebytečné vody, aby nedocházelo k přemokření kořenového systému.

Nekombinujte rostliny s odlišnými nároky


Kombinace různých druhů květin v jednom truhlíku je velmi moderní a atraktivní záležitost, dbejte však na to, aby měly vybrané rostliny podobné nároky na zalévání. Jinak může dojít k problémům, kdy jedna rostlina bude trpět nadměrným zaléváním a druhá naopak nedostatečnou vlhkostí.

Dodržováním těchto tipů dosáhnete krásných a zdravých květin. Existují také samozavlažovací květináče a systémy do truhlíků, na které se podíváme zase příště.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Proč si pořídit letní kuchyni aneb výhody vaření v zahradě

Letní kuchyně se stává stále populárnější volbou pro ty, kteří chtějí využít zahradního prostoru a zároveň si užít venkovního vaření a stolování. Zde ...

Pokládka trávníku ve formě koberců

Pokládka trávníku ve formě koberců je moderní a efektivní způsob, jak rychle a snadno vytvořit krásný, zelený trávník. Tento princip má řadu výhod, kt ...

Povinnosti chovatele exotických zvířat: Péče s láskou a respektem

Chov exotických zvířat může být pro mnohé fascinujícím a naplňujícím zájmem, ale nese s sebou i značnou míru zodpovědnosti a povinností. Péče o exotic ...

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Doporučujeme

Publikovat článek