Home » Hobby a zahrada

Co je to padlí a jak se projevuje? Zbavte rostliny plísňového onemocnění rychle a spolehlivě

17.07.2023
Padlí na stromech a rostlinách je běžným problémem, který může ovlivnit nejen krásu a zdraví Vaší zahrady, ale může Vám také pěkně zhatit úrodu. Tato houbová choroba se projevuje jako bílý prášek na listech a stoncích rostlin, což vede k jejich oslabení a následnému snížení výnosu plodů. Pokud si nevíte rady, jak se tohoto nežádoucího padlí zbavit, využijte následující tipy.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Prevence je základ


Aby se zabránilo výskytu padlí, je důležité dodržovat správnou péči o rostliny. Ty by měly být vysazeny na stanovišti vhodném pro jejich potřeby, které jim poskytuje dostatek slunce a vzduchu. Rostliny pravidelně a správně zalévejte, vyvarujte se přemokření. Udržujte zahradu v čistotě a odstraňujte všechny suché nebo infikované části. Tyto preventivní kroky je nezbytné dodržovat také po tom, co se případného padlí zbavíte.

Použijte přírodní prostředky


Existuje několik přírodních prostředků, které mohou pomoci při boji s padlím. Například mléko! Smíchejte 60 dílů vody se 40 díly mléka nebo syrovátky a postříkejte postižené rostliny. Opakujte tento postup jednou týdně. Další možností je použití kyseliny octové z jablečného octu. Kyselost však může listy spálit, proto dodržujte optimální poměr roztoku, který by měl být 5% a opakujte každé tři dny.

Komerční fungicidy


Pokud se padlí nelepší ani po použití přírodních metod, můžete zkusit sáhnout po komerčních fungicidech, které jsou k dispozici v zahradnických obchodech. Při použití těchto chemikálií pečlivě dodržujte návod a mějte na paměti, že některé fungicidy mohou být toxické například pro prospěšný hmyz.

Odstranění infikovaných částí


Pokud je padlí na rostlinách velmi rozšířené, je nejlepší odstranit všechny infikované části. Těchto odstraněných částic se pečlivě zbavte - postižené listy, stonky a plody ideálně spalte, aby se nákaza nešířila na ostatní zdravé rostliny.

Udržujte zahradu vzdušnou


Dobrá cirkulace vzduchu je klíčem k prevenci proti padlí. Ujistěte se, že rostliny nejsou příliš hustě vysázeny a mají dostatek prostoru. Také neopomínejte pravidelné prořezávání, díky kterému cirkulaci vzduchu kolem rostlin podpoříte.

Pamatujte, že padlí není žádná tragédie a že je přirozenou součástí života na zahradě. V malém množství nemusí být rostlinám nebezpečné. Pokud se však začne šířit především na plodících rostlinách, je důležité jednat rychle a použít jednu z výše uvedených metod, abyste dalšímu šíření houby zabránili.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Proč si pořídit letní kuchyni aneb výhody vaření v zahradě

Letní kuchyně se stává stále populárnější volbou pro ty, kteří chtějí využít zahradního prostoru a zároveň si užít venkovního vaření a stolování. Zde ...

Pokládka trávníku ve formě koberců

Pokládka trávníku ve formě koberců je moderní a efektivní způsob, jak rychle a snadno vytvořit krásný, zelený trávník. Tento princip má řadu výhod, kt ...

Povinnosti chovatele exotických zvířat: Péče s láskou a respektem

Chov exotických zvířat může být pro mnohé fascinujícím a naplňujícím zájmem, ale nese s sebou i značnou míru zodpovědnosti a povinností. Péče o exotic ...

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Doporučujeme

Publikovat článek