Home » Stavba

V jaké fázi stavby řešit interiérové dveře aneb nepodceňte stavební připravenost

07.07.2023
V každém domě nebo bytě hrají významnou roli interiérové dveře, které jsou nejen praktickým prvkem oddělujícím jednotlivé místnosti, ale vybraným designem a provedením výrazně ovlivní celkový vzhled a atmosféru interiéru. Jelikož dveře nejsou jen o estetické stránce a jsou dostupné v nekonečném množství parametrů a rozměrů vyžadujících stavební připravenost, při stavbě nebo rekonstrukci je důležité vychytat správnou fázi, ve které je ideální interiérové dveře řešit.
Ilustrační snímek | Zdroj: apolopraha.cz

Plánovací fáze


O interiérových dveřích rozhodně přemýšlejte již v plánovací fázi stavby. Tento stavební prvek může být v interiéru zcela nenápadný, ale také dominantní. Přemýšlejte o tom, jaké typy dveří a design byste si přáli. Interiérové dveře mohou být v klasických i v atypických rozměrech, umístěné ve skrytých zárubních nebo zcela prosklené. Speciální stavební připravenost vyžadují například reverzní dveře či posuvné dveře do pouzdra.

Konzultace s architektem nebo se specialistou


Pokud spolupracujete s architektem, velký kus práce při plánování za Vás odvede právě on. Nebojte se také ve fázi plánování navštívit nejrůznější vzorkové prodejny specializované na interiérové dveře. Odborník Vám může poskytnout užitečné rady ohledně stylu, materiálů a provedení dveří, které budou odpovídat celkovému designu Vašeho interiéru.

Konkrétní výběr dveří


Po konzultaci s odborníkem a při dostatečné informovanosti přichází samotný výběr dveří. Zvažte různé možnosti materiálů (dřevo, sklo, kov), stylů (moderní, rustikální, minimalistický) a provedení (křídlové dveře, posuvné dveře, harmonikové dveře). Rozhodně mějte na paměti, že není dobré řídit se za každou cenu trendy v oblasti interiérových dveří. Zvažte Vaše priority, životní styl, složení členů domácnosti a porovnejte je s faktory jako je odolnost, údržba a zvuková izolace.

Koordinace s ostatními pracemi


Je důležité ohlídat stavební připravenost, která se při následné montáži velmi často stává problémem a její zanedbání může prodloužit montáž i o měsíce.

Montáž


Finální montáž interiérových dveří by měla být provedena až poté, co jsou hotovy ostatní práce na stavbě včetně nejrůznějších zkoušek, aby po jejich montáži nedošlo například k vytopení objektu.

Správná fáze řešení interiérových dveří je klíčová. Při výběru dodavatele dbejte na pozitivní recenze a odbornost firmy.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Stavba

Výhody klimatizace: Proč je dobré investovat do chladícího systému

Klimatizace není jen luxusním doplňkem domácnosti nebo kanceláře - je to investice do pohodlí, produktivity a zdraví. Zde je několik výhod, které klim ...

Anhydritová podlaha versus beton: Co je lepší volba pro váš interiér?

Pokud přemýšlíte o nové podlaze pro svůj interiér, pravděpodobně jste narazili na různé možnosti, jako je anhydritová podlaha a beton. Obě tyto varian ...

Kouzlo dřevěného obkladu fasády: Nadčasový trend s nádechem přírody

Dřevo vždy přitahovalo lidi svou přirozenou krásou a teplem, a právě proto je dřevěný obklad fasády tak populárním trendem. Tento stylový prvek dodává ...

Výhody zasklení lodžie v panelových domech

Život v panelových domech často zahrnuje užívání lodžie, což může být příjemný venkovní prostor, který však občas není možné využít kvůli nepříznivým ...

Doporučujeme

Publikovat článek