Home » Hobby a zahrada

Písek jako základní hrací prvek: Jak udělat dětské pískoviště praktické a bezpečné?

26.06.2023
Dětské pískoviště je perfektním prvkem pro hravou zábavu a rozvoj fantazie. Pokud se chystáte vybudovat tento hrací prvek v zahradě či na dvorku, máme pro Vás několik rad a tipů.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Vyberte správné místo


Nejdůležitější je ideální umístění a výběr vhodného místa. Pískoviště by mělo být dobře přístupné, ale také chráněné před přímým sluncem. Umístění hracího prvku do stínu stromů nebo zastínění pomocí slunečního plátna během horkých letních dní je velmi důležité.

Správná velikost a hloubka


Vhodná velikost pískoviště se odvíjí od dispozic dostupného prostoru a počtu dětí, které ho budou využívat. Ideální hloubka pískoviště je mezi 15 a 30 cm, aby děti měly dostatek prostoru na hrabání a budování.

Kvalitní písek


Správný druh písku nepodceňujte, protože je pro efektivní a bezpečné hraní klíčový. Použijte takový písek, který je pro pískoviště speciálně určený. Dobrou volbou je frakce 0/4, což je velmi jemný vypraný písek ideální pro tvarování báboviček apod.

Bezpečnostní opatření


Při realizaci pískoviště berte ohled na bezpečnost dětí. Dobré je také zabezpečit pískoviště vhodným krytem, který ochrání písek před nečistotami, deštěm a návštěvou nezvaných zvířecích hostů.

S těmito tipy vytvoříte pro děti ideální místo pro hravou zábavu a objevování. Nezapomínejte na pravidelnou údržbu, která je důležitá pro udržení čistoty a bezpečnosti pískoviště. Odstraňujte větve, listí a jiné nečistoty a pravidelně kontrolujte kvalitu písku.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Proč si pořídit letní kuchyni aneb výhody vaření v zahradě

Letní kuchyně se stává stále populárnější volbou pro ty, kteří chtějí využít zahradního prostoru a zároveň si užít venkovního vaření a stolování. Zde ...

Pokládka trávníku ve formě koberců

Pokládka trávníku ve formě koberců je moderní a efektivní způsob, jak rychle a snadno vytvořit krásný, zelený trávník. Tento princip má řadu výhod, kt ...

Povinnosti chovatele exotických zvířat: Péče s láskou a respektem

Chov exotických zvířat může být pro mnohé fascinujícím a naplňujícím zájmem, ale nese s sebou i značnou míru zodpovědnosti a povinností. Péče o exotic ...

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Doporučujeme

Publikovat článek