Home » Bydlení

Volně stojící nebo klasická vana? Výhody a nevýhody vany umístěné v prostoru

09.05.2023
Volně stojící vana nabírá na popularitě a často je do koupelny umístěna jako dominantní prvek a designová záležitost. Na rozdíl od klasických van není závislá na umístění u zdi ani na jiných koupelnových prvcích. Jedná se pouze o estetickou záležitost a může být tento typ vany také praktickým místem k relaxaci? V následujícím článku se podíváme na veškeré výhody a nevýhody tohoto současného trendu.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com
Klasické provedení vany umístěné u stěny či v rohu je běžnější a ve většině případů i levnější volbou, zatímco volně stojící vany nabízejí elegantnější design a větší volnost při umístění. Porovnali jsme pro Vás oba typy van, jejich výhody i nevýhody.

Výhody volně stojících van



Design: Vana v prostoru je velmi výrazným designovým prvkem, který do každé koupelny vnese vzdušnost a pocit luxusu.

Umístění: Díky podlahovým bateriím volně stojící vany umožňují téměř libovolné umístění v prostoru.

Velikost: Tyto typy van jsou oproti vanám klasickým obvykle hlubší a prostornější, zážitek z koupele je tak mnohem intenzivnější.

Nevýhody volně stojících van



Cena: Vany v prostoru jsou v konečné fázi včetně příslušenství obvykle dražší než klasické provedení. Přestože jsou dostupné i v levnějších materiálech, v případě, že vanu nepřiblížíte klasické baterii umístěné na stěně, budete v prostoru potřebovat volně stojící podlahovou baterii, která je oproti běžným bateriím často dražší.

Údržba: Volně stojící vany jsou o něco náročnější na údržbu, jelikož jsou pohledově mnohem dostupnější a čištění je potřeba provádět i na vnějších stranách.

Prostorové nároky: Pokud je prostor ve Vaší koupelně menší, může být volně stojící vana překážkou a nevhodnou volbou.

Montáž: Montáž a připojení vany v prostoru vyžaduje zvýšenou pozornost a zkušenosti.

Výhody klasických van


Cena: Pořizovací cena klasické vany a příslušenství je ve většině případů nižší, než u volně stojící vany.

Snadnější údržba a montáž: Montáž a celková údržba klasických modelů van je jednodušší a díky umístění u stěny nebo v rohu není třeba se starat o vnější strany vany.

Výběr: Při výběru běžné vany máme k dispozici mnohem větší spektrum modelů a tvarů, což umožňuje snadnější výběr, zejména tehdy, pokud jsme limitování prostorem.

Nevýhody klasických van



Prostornost: Klasické modely van jsou svým objemem obvykle menší než volně stojící vany, což může být nevýhodou pro ty, co při koupání ocení více vody a prostoru.

Design: U vany klasické není estetický požitek takový, jako u volně stojící vany, která je mnohem nadčasovější a působí luxusněji.

Pokud jste ve fázi pořizování vany a nemůžete se rozhodnout mezi klasickou a volně stojící vanou, myslete především na Vaše preference a potřeby. Berte v úvahu velikost Vaší koupelny a celkový styl interiéru. Jak už to bývá, obě možnosti mají své výhody i nevýhody a designovější varianta může být náročnější v rámci pořizovacích nákladů i údržby, ovšem investice ve výsledku jistě litovat nebudete, přestože ani s klasickým provedením vany nešlápnete vedle.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Bydlení

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Jarní úklid rychle a efektivně

Jaro je čas obnovy a očisty, a provádění jarního úklidu může být osvěžujícím způsobem, jak začít novou sezónu. Pokud chcete provést jarní úklid rychle ...

Zrcadla jako klíčový prvek interiéru: Proč má výběr jejich tvaru význam

Zrcadla neplní pouze praktickou funkci umožňující nám zkontrolovat náš vzhled před odchodem z domova. Jsou také důležitým dekorativním prvkem, který m ...

Doporučujeme

Publikovat článek