Home » Bydlení

Co by měl robotický vysavač umět? Základní i pokročilejší funkce robotických vysavačů dostupných na trhu

27.04.2023
Robotický vysavač je již řadu let velkým pomocníkem pro mnoho domácností po celém světě, jelikož umožňuje automatizaci úklidu a zásadně usnadňuje denní rutinu, především domácnostem s dětmi či s domácími mazlíčky. Technologický pokrok je i v tomto směru velmi rychlý a přestože robotické vysavače nejsou žádnou novinkou, neustále se setkáváme s novými a pokročilými funkcemi. V dnešním článku se podíváme na přehled některých základních i specifičtějších funkcí, které jsou v rámci současných modelů robotických vysavačů dostupné.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com
Laserové mapování a možnost zónového vysávání
Některé z modelů robotických vysavačů disponují laserovým senzorem, díky kterému vytváří podrobné mapování prostoru a dokáží tak naplánovat nejoptimálnější cestu pro úklid. U těchto zařízení vybavených senzorem se minimalizuje duplicitní úklid, což šetří čas, baterii a celkově se tím zvýší efektivita úklidu.

Aplikace ovládané za pomoci chytrých telefonů
Součástí mnoha robotických vysavačů jsou v dnešní době mobilní aplikace, které jsou velmi lehko ovladatelné přímo prostřednictvím Vašeho chytrého telefonu. Uživatelé aplikací díky tomu zařízení mohou ovládat a kontrolovat průběh úklidu z práce či z dovolené, kdy dokonce dostávají notifikace o dokončeném úklidu a o případných problémech.

HEPA filtr
Velmi užitečné, zejména pro domácnosti s alergiky, jsou vysavače vybavené pokročilým filtračním systémem s HEPA filtrem, který zachytí drobné částice v podobě alergenů, pylu a prachu. Kromě zlepšení podmínek v domácnosti astmatiků a alergiků tato funkce také přispívá ke zlepšení kvality vzduchu a je velmi oblíbená i u uživatelů bez jakýchkoliv alergií.

Detekce překážek a programovatelný harmonogram
Téměř všechny modely moderních robotických vysavačů jsou vybaveny senzory umožňujícími detekci překážek a předcházejí tak případným kolizím a pádům které by mohly poškodit samotný vysavač a okolní nábytek. Další a u většiny zařížení základní funkcí je programovatelný harmonogram, díky kterému uživatel určí, jak často a které dny má úklid proběhnout.

Automatický návrat do nabíjecí stanice
Snad každý robotický vysavač nabízený na trhu je vybaven funkcí automatického návratu do svého domečku v podobě nabíjecí stanice, a to i v případě, kdy zařízení detekuje nízký stav baterie a za účelem dobití se automaticky vrátí do své nabíjecí stanice.

Tichý režim i možnost ovládání hlasem
Vlastností, kterou ocení snad každý uživatel, je speciální tichý režim, díky kterýmu může zařízení pracovat aniž by rušilo přítomné členy domácnosti. Někteří roboti jsou kompatibilní s hlasovými asistentkami, díky čemuž můžeme vysavač ovládat za pomoci hlasových rozkazů.

Rozpoznání plného koše i automatické vyprázdnění
Vysavač vybaven vlastností rozpoznání plného koše Vás dokáže upozornit v případě, že je nádoba již plná. Pokročilejší vlastností je dokonce automatické vyprazdňování, kdy je zařízení schopno zbavit se obsahu v prachové nádobě přímo ve své stanici bez Vaší asistence.

Nejrůznější typy čistících funkcí
K dostání je také několik různých druhů dalších čistících funkcí. Nejvíce oblíbená je mopovací funkce, díky které nám robotické zařízení podlahy nejen vysaje, ale také vytře. Další populární vlastností je funkce vyvinuta speciálně pro čištění koberců.

Výhodou je dostupnost robotického vysavače téměř pro každou domácnost, jelikož se jeho pořizovací cena pohybuje ve velmi širokém cenovém rozpětí dle výrobce, designu a funkcím, kterými je konkrétní zařízení vybaveno. Na co si dát pozor při výběru nového robotického vysavače a čemu se vyvarovat se podíváme v dalším článku.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Bydlení

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Jarní úklid rychle a efektivně

Jaro je čas obnovy a očisty, a provádění jarního úklidu může být osvěžujícím způsobem, jak začít novou sezónu. Pokud chcete provést jarní úklid rychle ...

Zrcadla jako klíčový prvek interiéru: Proč má výběr jejich tvaru význam

Zrcadla neplní pouze praktickou funkci umožňující nám zkontrolovat náš vzhled před odchodem z domova. Jsou také důležitým dekorativním prvkem, který m ...

Doporučujeme

Publikovat článek