Home » Stavba

Hliníková nebo plastová okna - jak vybrat ten správný typ oken?

21.04.2023
Okna jsou důležitou součástí každé stavby a domu, mají velký vliv na celkový vzhled, funkčnost a také bezpečnost interiéru. Proto je velmi podstatné vzít při výběru nových oken v potaz několik různých faktorů - volbu správného materiálu, typ oken, který bude vhodný právě pro Váš dům, a v neposlední řadě musíme zvážit cenu, která bude ideálním kompromisem v rámci našeho rozpočtu a požadované kvality. Dnes se podíváme na možnosti právě při výběru oken a porovnáme dostupné materiály.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com
Hliníková okna jsou všeobecně považována za moderní a designovou volbu, jelikož se jedná o značně elegantní materiál. Hliník je také velmi pevný, což znamená, že okna vyrobena z hliníku jsou odolná a nejsou nijak náročná na údržbu. Další výhodou hliníkových oken je fakt, že jsou odolná vůči povětrnostním podmínkám, což zásadně prodlužuje jejich životnost. Snad jedinou nevýhodou je to, že jsou hliníková okna obecně dražší, často i nejdražší možností.

Plastová okna jsou, oproti jiným variantám, často nejlevnější volbou. Jak to už ale bývá, výběr cenově přívětivější možnosti přináší řadu nevýhod. Zásadní nevýhodou je fakt, že mohou mít omezenou životnost a rozhodně nemají tak esteticky příjemný vzhled jako okna z hliníku či ze dřeva. I vzhledem k těmto nevýhodám jsou plastová okna odolná vůči vlhkosti a nevyžadují téměř žádnou údržbu.

Na závěr tu máme dřevěná okna, která jsou tradiční volbou a často jsou považována za esteticky nejlepší možnost. Dřevo má nezaměnitelný přirozený a teplý vzhled, který se hodí téměř do každého interiéru. Nevýhodou může být však vyšší pořizovací cena a skutečnost, že okna vyrobená ze dřeva vyžadují pravidelnou údržbu. Existují také okna dřevohliníková, která splňují estetický efekt oken dřevěných, ale zároveň jsou chráněna před působením živlů.

Konkrétní ceny oken se mohou zásadně lišit v závislosti na velikosti, vybraným profilem okna, volbou materiálu a barevného provedení, ale také tím, zda si vyberete dvojsklo nebo trojsklo. Pro lepší představu jsou okna z hliníku průměrně finančně nejnáročnější, následována dřevěnými okny. Nejlacinější variantou bývají okna z plastu. Konečná cena okna samozřejmě může být ovlivněna kvalitou výroby a instalace, ale také volbou konkrétního dodavatele.

Při výběru nových oken musíme zvážit mnoho faktorů, jako především preference týkající se materiálu, potřebná izolace, bezpečnost, a v neposlední řadě také estetika. Okna z hliníku mají dlouhou životnost a jsou opravdu odolná, ale nákladná. Plastová okna jsou cenově dostupnější a snadno se udržují, ale nemusí mít tak dobré izolační vlastnosti. Dřevěná okna disponují výbornými izolačními vlastnostmi, ale na úkor toho vyžadují pravidelnou údržbu. Myslete na to, že výběr správného typu oken může dlouhodobě dost ovlivnit Vaše náklady na energie a celkový komfort domova. Ujistěte se tedy, že pečlivě zvažujete své možnosti, případně se při rozhodování poraďte s odborníky.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Stavba

Kouzlo dřevěného obkladu fasády: Nadčasový trend s nádechem přírody

Dřevo vždy přitahovalo lidi svou přirozenou krásou a teplem, a právě proto je dřevěný obklad fasády tak populárním trendem. Tento stylový prvek dodává ...

Výhody zasklení lodžie v panelových domech

Život v panelových domech často zahrnuje užívání lodžie, což může být příjemný venkovní prostor, který však občas není možné využít kvůli nepříznivým ...

Jak široký chodník kolem domu aneb kolik je minimum a co už je zbytečné?

Realizace chodníku kolem domu může být významným prvkem nejen pro estetiku vaší nemovitosti, ale také pro pohodlný a bezpečný přístup k domu. V tomto ...

9 kroků k rekonstrukci rodinného domu

Chystáte rekonstrukci rodinného domu nebo chalupy? Poradíme vám, jak celý proces úspěšně naplánovat, a dostat se o krok blíže ke svému vysněnému bydle ...

Doporučujeme

Publikovat článek