Home » Hobby a zahrada

5 tipů na jarní úklid a odzimování zahrady

06.04.2023
S příchodem jara je na čase začít s přípravou zahrady na novou sezónu. Následujících 5 tipů Vám pomůže provést jarní úklid a odzimování zahrady snadno a efektivně.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Zbavte se listí a suchých rostlin


Jarní úklid začněte odstraněním listí, uschlých rostlin a travin. To pomůže udržet zahradu čistou a zdravou, tento krok je zásadní součástí zahradního jarního úklidu. Kromě toho, že to zlepší celkový vzhled zahrady, zabráníme tím šíření chorob a nejrůznějších škůdců. V případě, že žádné škůdce ani choroby neregistrujete, listí a rostliny můžete kompostovat, aby se staly užitečným hnojivem pro Vaši zahradu.

Proveďte průklest a zastřihnutí keřů a stromů


Jaro je ideální čas pro průklest a zastřihnutí keřů a stromů. Tímto způsobem zvýšíte kvalitu plodů a lepší estetiku u okrasných stromů a keřů. Doporučuje se zastřihnout všechny odumřelé nebo poškozené větve, aby se zlepšila cirkulace vzduchu a světla. Je důležité používat kvalitní nástroje a dbát na bezpečnost při zastřihování vysokých keřů a stromů, například použít žebřík a chrániče pro oči a ruce. V případě nejistoty nebo složitějších úloh se doporučuje požádat o pomoc odborníka.

Proveďte kontrolu hnojení


Před začátkem nové sezóny proveďte kontrolu hnojení a dodání potřebných živin do půdy. Ujistěte se, že zahrada má dostatek živin a minerálů pro růst rostlin. Hnojením se dodávají rostlinám potřebné živiny a zlepšuje se kvalita půdy. Existuje mnoho různých typů hnojiv, od organických po umělá, a každé má své vlastnosti a výhody. Doporučuje se používat hnojiva s rovnoměrným uvolňováním, aby se zabránilo přehnojení rostlin a škodám na půdě. Je důležité dodržovat doporučené dávky hnojiv a aplikovat je v souladu s pokyny na obalu. Hnojení je nejlepší provádět v době, kdy jsou již rostliny aktivní a půda je vlhká.

Vyčistěte a ošetřete trávník


Začněte svou cestu k dokonalému trávníku a připravte se na jarní ošetření, jako je například shrabání listí, šišek a odstraňování dalších nežádoucích nečistot. Také můžete trávník provzdušnit - provzdušnění trávníku spočívá v odstranění nahromaděných částic, které brání průchodu kyslíku a vlhkosti. Existuje několik způsobů, jak provzdušnit trávník, včetně prořezávání, využití zahradních vidlí nebo za pomoci speciálního provzdušňovače.

Proveďte kontrolu zavlažovacího systému


Jaro je také ideální čas pro kontrolu a údržbu zavlažovacího systému, zahradních kohoutků a přípravu zahradních hadic. Ujistěte se, že trysky fungují správně a že neregistrujete únik vody, aby Vás v průběhu sezóny již nic nepřekvapilo.

Správná péče o zahradu může být sice náročná, ale pokud dodržíte všechny zmiňované kroky, můžete si naplno užívat krásné zahrady, která Vám péči jistě vrátí. Pravidelný jarní úklid, odstraňování suchých rostlin a listí, zastřihování keřů a stromů, hnojení a provzdušňování trávníku jsou základní kroky pro udržení zahrady v optimálním stavu. Nezapomeňte na pravidelné zalévání, mulčování a ochranu rostlin před škůdci a chorobami. S těmito kroky můžete mít zahradu, kterou si budete moci užívat po celý rok.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Rozhodující faktory: Bazén versus zahradní vířivka

S blížícím se letním obdobím začínají milovníci venkovního života přemýšlet o investicích do svých zahrad. Mezi nejpopulárnější volby patří bazény a z ...

Doporučujeme

Publikovat článek