Home » Hobby a zahrada

Jak na dokonalý trávník? Dopřejte svému trávníku potřebnou péči a proměňte starost v radost

08.05.2023
Trávník je pomyslnou korunou krásy každé zahrady, ať už je menší či větší. Krásný trávník je snem snad každého zahradníka a cesta k dokonalému travnímu koberci je často trnitá. V tomto článku si představíme základní tipy, díky kterým bude Váš trávník okouzlující.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Příprava půdy


Pokud je před Vámi zakládání trávníku, nepodceňte přípravu půdy, která je klíčová. Špatná příprava půdy může zapříčinit špatný růst trávy i celkovou kvalitu trávníku. Před zahájením realizace nového trávníku odstraňte starou trávu a plevel, urovnejte terén a pokud je to nutné, aplikujte hnojivo a vápník, který podporuje účinnost hnojiv a zlepšuje celkovou strukturu půdy.

Výběr vhodné travní směsi


Výběrem vhodné směsi můžeme budoucnost našeho trávníku zásadně ovlivnit, a to v dobrém i špatném slova smyslu. Na trhu máme k dispozici nespočet druhů travních osiv, každý má své vlastní výhody a nevýhody. Pokud máte v zahradě málo slunce, doporučujeme zvolit směs, která bude prospívat i na stinných místech. Jestliže budete zahradu užívat s dětmi či psy, pro založení trávníku s intenzivnějším provozem zvolte směs odolnou proti poškození. Veškeré podobné aspekty je třeba zvážit a porovnat s vlastnostmi konkrétního osiva.

Pravidelná závlaha a hnojení


Zálivka je pro růst a celkové prospívání trávníku nezbytná. Je důležité zavlažovat přiměřeně podmínkám, ve kterých se Vaše zahrada nachází. Jestliže opomíjíme závlahu, travní kořenový systém je donucen tlačit se za vodou blíže k povrchu půdy, čímž se stává náchylnějším k poškození a vysychání. Hnojení alespoň dvakrát ročně kondici trávníku také značně zlepší, ideální doba pro aplikaci hnojiva je v období krátkých přeháněk.

Sekání trávy a údržba sekačky


Sekat trávník pravidelně a nesekat příliš krátko je další krok, kterým přispějeme k lepší kondici trávníku. Zejména v letních měsících se doporučuje ponechat trávu spíše delší, aby lépe odolávala vyšším teplotám. Pro perfektní výsledek sekání nesmíme opomenout dobrou sekačku a řádně nabroušený nůž z kvalitního materiálu.

Údržba, mulčování a vertikutace


Dodržujte pravidelnou údržbu trávníku v podobě odstraňování případného plevele, ale také napadaných listů, které mohou bránit přístupu světla a vzduchu. Nezapomeňte na metodu mulčování, která vám ušetří práci s likvidací travního odpadu a zároveň trávníku přinese postupný přísun živin. Dalším tipem je vertikutace - technika spočívající v provádění řezných zásahů do trávníku, díky kterým podpoříme odstranění nežádoucí vrstvy mechu a zdostupníme přísun kyslíku a živin.

Občas se dokonalý trávník může zdát nemožným, je ovšem důležité myslet na to, že i trávník má být radostí a že ne každý zahradník musí mít bezchybný anglický koberec. Pokud ale dlouhodobě dodržujete tyto základní rady a nepodcenili jste přípravu při samotné realizaci či rekonstrukci zahrady, s trochou trpělivosti jistě i Váš trávník přes plot přítáhne pár zvídavých pohledů.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Rozhodující faktory: Bazén versus zahradní vířivka

S blížícím se letním obdobím začínají milovníci venkovního života přemýšlet o investicích do svých zahrad. Mezi nejpopulárnější volby patří bazény a z ...

Škůdci nejohroženější rostliny, keře a trvalky

V České republice existuje řada rostlin, keřů a trvalek, které jsou ohroženy škůdci a nemocemi o dost více, než jiné druhy. Tyto organismy mohou vážně ...

Doporučujeme

Publikovat článek