Home » Stavba

Jaké vlastnosti by měly kvalitní bezpečnostní dveře mít a podle čeho poznat ty správné?

02.11.2022
Domov je místo, kde se potřebujeme cítit v bezpečí, které by mělo zůstat chráněno před všemi negativními vlivy, ať je to požár nebo vyloupení. Jednou z věcí, které můžete pro zabezpečení domova udělat, je vybavit jej vstupními bezpečnostními dveřmi. Setkat se můžete s několika třídami zabezpečení, odlišnými systémy zamykání nebo různou výbavou. Jaké vlastnosti by měly kvalitní bezpečnostní dveře mít a podle čeho poznat ty správné? Na jaké parametry se zaměřit odpovídají specialisté z firmy Sapeli.
Interiérové a vstupní dveře do bytu můžete sladit nejen co do materiálu, ale i modelového provedení | Foto: Sapeli

Na jaké parametry se zaměřit



1. Bezpečnostní třída
Pojmem "bezpečností třída" se označuje míra zabezpečení daných dveří a je charakterizována vlastnostmi dveří, díky kterým se dokáží ubránit zlodějům. Bezpečnostních tříd je celkem 6, zvolte ji podle toho, co od svých dveří očekáváte. Optimální jsou dveře 3. bezpečnostní třídy, které mají již velmi vysokou ochranu, ale nejsou takovým náporem pro vaši peněženku. Nižší bezpečnostní třída vám nenabídne skoro žádné bezpečnostní prvky, naopak trezorové dveře třídy 5 a 6 jsou pro běžnou domácnost zbytečné.

2. Materiál
Díky bohaté nabídce dekorů a povrchů vám vyrobíme dveře přesně podle vašich představ. Navíc mohou mít z každé strany jinou úpravu, proto budou slušet jak domovní chodbě, tak vaší domácnosti. Při koupi bezpečnostních dveří nesmíte zapomenout na bezpečnostní zárubeň. Certifikovaný prodejce vám ji ke dveřím nabídne automaticky. Bezpečnostní zárubeň je několika násobně zesílena v zámkové části, není možné ji promáčknout nebo roztáhnout.

3. Zámky, klíče, čepy a závěsy
Samozřejmostí u bezpečnostních dveří je bezpečnostní zámková vložka odolná vůči vyvrtání či dalšímu zásahu. Bezpečností klíče mají mnohdy chráněný profil, zámek můžete mít jeden nebo více, zamykání klasické mechanické pomocí klíče, chytré elektronické prostřednictvím otisku prstu nebo na dálku mobilním telefonem. Při výběru bezpečnostních dveří sledujte také kvalitu a typ závěsů a počet a sílu uzamykacích čepů. Ty mohou být pasivní (pevně vysunuté ze dveří v oblasti závěsů, které chrání dveře před vysazením), nebo tzv. aktivní vysouvací čepy, ovládané klíčem v zámku. Variantou mohou být také tzv. háky, které nahrazují čepy (tyče).

4. Protihluková a protipožární ochrana
Protihluková izolace by měla být v dnešní době samozřejmostí. Dvoufalcové dveře RC3 GOLIAS odhluční až 43 dB. Dalším důležitým parametrem je protipožární ochrana. Doporučujeme dveře s označením protipožární ochrany alespoň EI/EW 30, které minimálně 30 minut odolají požáru z hlediska tepelné izolace a šíření tepla. Vždy si ověřte platnost těchto hodnot například i dle výsledků nezávislých testů. Mnohdy jsou hodnoty deklarovány, ale v nezávislých testech ČOI dveře pohořely. Dveře SAPELI prošly bez úhony právě i těmito testy a jejich stupněm bezpečnosti si můžete být jisti.


V nabídce výrobců bezpečnostních dveří můžete najít další speciální vychytávky, které vám v zabezpečení domova ještě dále pomohou: klima provedení II. a III. kategorie pro oddělení prostorů s rozdílem klimatu, kouřotešná ochrana, digitální kukátko se záznamem pohybu před dveřmi, zámek ENTR pro odemykání pomocí bezdrátové klávesnice, smartphonu nebo otiskem prstu nebo okopný plech chránící spodní část dveří před poničením.

Zdroj: Sapeli
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Stavba

Kouzlo dřevěného obkladu fasády: Nadčasový trend s nádechem přírody

Dřevo vždy přitahovalo lidi svou přirozenou krásou a teplem, a právě proto je dřevěný obklad fasády tak populárním trendem. Tento stylový prvek dodává ...

Výhody zasklení lodžie v panelových domech

Život v panelových domech často zahrnuje užívání lodžie, což může být příjemný venkovní prostor, který však občas není možné využít kvůli nepříznivým ...

Jak široký chodník kolem domu aneb kolik je minimum a co už je zbytečné?

Realizace chodníku kolem domu může být významným prvkem nejen pro estetiku vaší nemovitosti, ale také pro pohodlný a bezpečný přístup k domu. V tomto ...

9 kroků k rekonstrukci rodinného domu

Chystáte rekonstrukci rodinného domu nebo chalupy? Poradíme vám, jak celý proces úspěšně naplánovat, a dostat se o krok blíže ke svému vysněnému bydle ...

Doporučujeme

Publikovat článek