Home » Reality

Dostupnost bydlení se v Praze opět zhoršila. Na nový byt je potřeba už 17 ročních mezd

04.07.2022
Na průměrný nový byt by obyvatel Prahy vydělával 17,3 roku, pokud by neměl žádné jiné výdaje. Ve srovnání s loňskem je to téměř o dva a půl roku déle. Vyplývá to z aktuálního Indexu dostupnosti bydlení (CG-Index), který zpracovává největší český rezidenční stavitel Central Group. Ceny bytů dlouhodobě rostou výrazně rychleji než mzdy. Od začátku roku 2015 ceny bytů vzrostly o 136 %, mzdy jen o 41 %. Dostupnost bydlení je nejhorší za celou dobu sledování indexu.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Dostupnost bydlení je v Praze nejhorší z okolních metropolí


Zatímco ještě před pěti lety stačilo na byt v novostavbě v Praze 12,7 ročních hrubých mezd, před rokem už to bylo 14,9 ročních mezd a nyní je CG-Index na rekordní hodnotě 17,3. Dostupnost bydlení je u nás nejhorší ze všech okolních metropolí.


Index dostupnosti bydlení (CG-Index)
Ukazatel, kolik ročních průměrných hrubých mezd je třeba na koupi průměrného 70metrového bytu v Praze. Průměrná hrubá měsíční mzda v metropoli je 50.363 Kč, cena průměrného nového 70metrového bytu v Praze 10.447.836 Kč. Index pracuje s daty z Informačního systému o průměrném výdělku (ISPV) ministerstva práce a sociálních věcí a vychází z cen, které vyplývají ze společné analýzy společností Central Group, Trigema a Skanska. Ukazuje daleko přesněji než jiné statistiky situaci vztaženou přímo k Praze, kde je příjmová i bytová situace zcela jiná než ve zbytku republiky.


"Dostupnost bydlení se zhoršila ve všech velkých sousedních zahraničních městech, které v rámci CG-Indexu dlouhodobě sledujeme, v Praze ale nejvíce. Naopak v Berlíně, Vídni nebo Varšavě lidé na nový byt dosáhnou nejrychleji, a to zhruba za 9 let. Ve srovnání s Prahou skoro za poloviční dobu," říká zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.



Tempo růstu mezd nestíhá pokrýt tempo zvyšování cen bytů


Ceny bytů v Praze dlouhodobě rostou výrazně rychleji než mzdy. Od začátku roku 2015 vzrostly mzdy v metropoli o 41 % a ceny bytů za stejnou dobu o 136 %. Jen za poslední rok se cena nových bytů v Praze zvýšila o 23 % na 149.255 Kč/m², mzdy pouze o 6 % na průměrných 50.363 Kč. Velkým rozdílem se propast stále zvětšuje a dosažitelnost nového bydlení v Praze se tak lidem vzdaluje.

Pomůže nový stavební zákon, úprava daní a dostatek pozemků pro novou výstavbu


Pro řešení krize dostupnosti bydlení je klíčový prorozvojový stavební zákon, jeho co nejrychlejší uvedení do praxe a digitalizace zrychlující a zjednodušující povolování nových staveb. Další kompletní změna již schváleného zákona by vedla jen k dalšímu prohloubení krize.

"Nové výstavbě výrazně pomůže, pokud z ní obce a města budou získávat více peněz na potřebnou infrastrukturu. Nejvhodnějším řešením by byla drobná úprava daní na Principu 10+5. To znamená snížení DPH u nových bytů z 15 na 10 procent s tím, že zbylých 5 procent formou místního poplatku dostanou přímo města a obce, kde se nové byty staví," doplňuje Kunovský. Řešením je také rozšířit počet veřejných nájemních bytů směnou nevyužívaných veřejných pozemků a brownfieldů za byty, které připravují soukromí developeři.


Zdroj: Central Group
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Reality

Bydlení na samotě: Jaké jsou výhody a co zvážit?

Život na samotě může být pro některé lidi ideální formou života. Mnozí lidé hledají klidné a odlehlé místo, kde si mohou vychutnat samotu a odpočinek ...

Mládež a vlastní bydlení: Sen rozplývající se v nedohlednu

Bydlení pro mladé je v některých částech světa palčivým problémem již dlouhou dobu, avšak tato problematika se objevuje už i u nás. Narůstající ceny n ...

Trh s nemovitostmi v České republice: Vyhlídky pro rok 2024

Český trh s nemovitostmi se překlopil do roku 2024 s několika zajímavými očekáváními a trendy. Zde jsou klíčové faktory, které budou mít pravděpodobně ...

První zima jako detektiv skrytých vad: Co vše mrazy odhalí?

Když se nastěhujete do nové nemovitosti, začátek může být velmi idylický, ale první zima často odhalí skryté vady, se kterými jste při prohlídce možná ...

Doporučujeme

Publikovat článek