Home » Hobby a zahrada

Škůdci nejohroženější rostliny, keře a trvalky

05.04.2024
V České republice existuje řada rostlin, keřů a trvalek, které jsou ohroženy škůdci a nemocemi o dost více, než jiné druhy. Tyto organismy mohou vážně poškodit venkovní rostliny a zapříčinit dokonce jejich úhyn. Pokud si přejete zahradu bez větších starostí, zde je seznam některých z ohroženějších druhů vyžadujících větší obezřetnost.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Růže


Růže jsou často napadány rozličnými škůdci, jako jsou mšice, roztoči, plísňové choroby a houbové infekce. Mezi nejběžnější škůdce růží patří právě mšice, které vysávají šťávu z listů a pupenů, což může vést k jejich deformaci a oslabení rostliny.

Buxus


Buxus a housenky - že jste o tomto problému ještě neslyšeli? Tento škůdce se jmenuje zavíječ zimostrázový, což je nenápadný motýlek, jehož housenky však na vašem keři dokáží napáchat nenávratné škody. Dřeviny napadené tímto škůdcem postupně odumírají, a to až do fáze úplného úhynu.


Zdroj: freepik.com

Trvalky


Přestože jsou trvalky většinou celkem nenáročným druhem, existuje jeden škůdce, který občas zapříčiní to, že vaše trvalka nedosáhne ani potřebné velikosti, natož kvetení. Ano, jedná se o slimáka! Tito nezvaní hosté rostlinu často začnou napadat velmi rychle a než si stačíme povšimnout a zasáhnout, občas už je pozdě a trvalce tento zásah zpomalí či zcela naruší růst a kvetení. Existují však druhy, které slimákům nechutnají, mezi které patří: svíčkovec, levandule, pivoňka, barvínek, kleopatřina jehla, šalvěj, rozchodník, šanta, ale také většina druhů bylin.

Rododendrony a azalky


Broučci, kteří mrknutím oka dokáží udělat z listů cedník - lalokonosci. Nejzásadnějším projevem tohoto škůdce je fakt, že řádí v noci, takže je téměř nemožné zaznamenat jakoukoliv aktivitu a většinou si škůdce všimneme až ve chvíli, kdy je škoda na světě.


Zdroj: freepik.com

Je důležité pečlivě sledovat zahrádku a včas zasahovat, pokud se objeví jakékoli příznaky škůdců nebo nemocí. Pravidelná péče, včetně kultivace, hnojení, zavlažování a ošetřování rostlin přírodními prostředky, může pomoci minimalizovat riziko poškození a udržet zahradu zdravou a krásnou.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Rozhodující faktory: Bazén versus zahradní vířivka

S blížícím se letním obdobím začínají milovníci venkovního života přemýšlet o investicích do svých zahrad. Mezi nejpopulárnější volby patří bazény a z ...

Doporučujeme

Publikovat článek