Home » Hobby a zahrada

Příprava skleníku na jaro aneb jak zajistit úspěšnou sezónu

14.02.2024
Skleník je jako malý ráj pro zahradníky, kteří chtějí z pěstování vyždímat maximum a mít kontrolu nad podmínkami pro své rostliny. A právě jaro je ideálním časem na přípravu skleníku pro nadcházející rok. Zde je několik tipů, jak se postarat o úspěšnou sezónu a zajistit co nejefektivnější pěstování ve vašem skleníku.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Čištění a údržba


Prvním krokem při přípravě skleníku na jaro je důkladné čištění a údržba. Odstraňte všechny přebytečné rostlinné zbytky, listí a ostatní organický materiál, který se nahromadil během zimy. Vyčistěte stěny, okna a střechu skleníku, abyste odstranili prach a zabránili zhoršení světelného průniku. Zkontrolujte a případně opravte jakékoli poškozené části skleníku, jako jsou rozbitá okna, trhliny nebo praskliny.

Kvalita půdy


Jaro je také ideálním časem na vylepšení půdy ve skleníku. Doplňte nebo zcela vyjměte starou půdu a nahraďte ji novou směsí půdy obohacenou o kompost nebo jiné organické hnojivo. To poskytne vašim rostlinám živiny, které potřebují k růstu a rozvoji.

Průduch a větrání


Správný průduch a větrání jsou klíčové pro udržení zdravého prostředí ve skleníku. Ověřte si, že ventilace ve skleníku je správně fungující a že je dostatečně vzduchotěsný.

Kontrola škůdců a chorob


Než začnete s výsadbou, proveďte důkladnou kontrolu skleníku na případné škůdce a choroby. Pokud najdete jakékoli známky škůdců nebo chorob, okamžitě přijměte opatření k jejich likvidaci. To může zahrnovat použití přírodních pesticidů, pastí na škůdce nebo ruční odstranění postižených rostlin. V takovém případě bez váhání obměňte zeminu ve skleníku.


Zdroj: pixabay.com

Příprava na setí a výsadbu


Jaro je také ideálním časem na přípravu na setí a výsadbu. Prozkoumejte zahradnický kalendář a rozhodněte se, které rostliny chcete letos pěstovat ve svém skleníku. Získejte semena a sazenice a připravte si všechny potřebné materiály pro setí a výsadbu.

Plánování a organizace


Příprava se nesmí podcenit ani co se rozvržení skleníku týká. Zvažte, jak chcete uspořádat své rostliny ve skleníku a jaké bude jejich rozložení. To vám pomůže maximalizovat využití prostoru a zajistit optimální růst a vývoj vašich rostlin.

Příprava skleníku na jaro může být zábavným a odměňujícmí procesem. S těmito tipy a triky můžete zajistit, že váš skleník bude připraven na úspěšnou pěstitelskou sezónu a poskytne vám hojnost čerstvých domácích plodů po celý rok.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Rozhodující faktory: Bazén versus zahradní vířivka

S blížícím se letním obdobím začínají milovníci venkovního života přemýšlet o investicích do svých zahrad. Mezi nejpopulárnější volby patří bazény a z ...

Doporučujeme

Publikovat článek