Home » Stavba

Jak vysoký můžu mít plot aneb pravidla pro stavbu oplocení

27.11.2023
Oplocení kolem domu nejenže poskytuje soukromí a bezpečí, ale může se stát architektonickou dominantou i šperkem domu. S příchodem nových materiálů a nápadů může být plot nejen praktickým prvkem, ale i estetickým prvkem. Jaká pravidla je třeba při stavbě dodržovat a jak je to s výškou plotu mezi sousedy?
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com
Od nepaměti sloužila oplocení k oddělení pozemků nebo k ochraně majetku před vnějším světem. Historicky to mohly být hradby ve městech, kamenné zdi, dřevěné ohrady nebo jednoduché sbíjené ploty na vesnicích. Dnes můžeme díky novým materiálům a designovým trendům vytvářet kolem našich nemovitostí různorodé typy oplocení.

V minulosti bylo také nutné žádat stavební úřad o souhlas před stavbou plotu. To zahrnovalo podrobný popis vzhledu, umístění a uvedený výšky plotu, stejně jako získání souhlasu od sousedů. Nicméně, novela stavebního zákona z roku 2018 usnadnila proces stavby plotu v případě, že nepodléhá složitým konstrukčním procesům. Dnes můžete postavit plot bez jakýchkoliv administrativních kroků, pokud se vás však netýká některý z následujících bodů:

Umístění mimo zastavěné plochy
Pokud chcete realizovat plot v nezastavěném území, jste povinni získat od stavebního úřadu územní souhlas.

Výška více než 2 metry
Plot nesmí přesáhnout výšku 2 metry a opěrná zeď nesmí být vyšší než 1 metr. Většina klasických plotů však tyto parametry splňuje.

Veřejné prostory
Plot nesmí sousedit s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo veřejným prostorem. V tomto případě budete od stavebního úřadu potřebovat územní souhlas. Tento bod se vztahuje i na veřejné chodníky.

Památková zóna
Pokud je pozemek k oplocení v památkové zóně, budete muset realizaci prokonzultovat s orgánem památkové péče.

Bez ohrožení infrastruktury
Terénní úpravy spojené se stavbou plotu nesmí ohrozit veřejnou infrastrukturu, např. potrubí.

Pokud se váš žádné z těchto kritérií netýká, můžete plot postavit bez územního souhlasu, stavebního povolení a ohlášení stavby. Je však stále důležité zajistit, aby plot neohrožoval bezpečnost a celkovou pohodu sousedů.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Stavba

Výhody klimatizace: Proč je dobré investovat do chladícího systému

Klimatizace není jen luxusním doplňkem domácnosti nebo kanceláře - je to investice do pohodlí, produktivity a zdraví. Zde je několik výhod, které klim ...

Anhydritová podlaha versus beton: Co je lepší volba pro váš interiér?

Pokud přemýšlíte o nové podlaze pro svůj interiér, pravděpodobně jste narazili na různé možnosti, jako je anhydritová podlaha a beton. Obě tyto varian ...

Kouzlo dřevěného obkladu fasády: Nadčasový trend s nádechem přírody

Dřevo vždy přitahovalo lidi svou přirozenou krásou a teplem, a právě proto je dřevěný obklad fasády tak populárním trendem. Tento stylový prvek dodává ...

Výhody zasklení lodžie v panelových domech

Život v panelových domech často zahrnuje užívání lodžie, což může být příjemný venkovní prostor, který však občas není možné využít kvůli nepříznivým ...

Doporučujeme

Publikovat článek