Home » Stavba

Malování interiéru svépomocí aneb rady a tipy pro úspěšný projekt

15.09.2023
Malování interiéru svépomocí může být skvělým způsobem, jak osvěžit a zlepšit vzhled vašeho domu nebo bytu, a zároveň ušetřit peníze za profesionálního malíře. Pokud však nemáte zkušenosti s malováním, může to být také velká výzva, proto vám přinášíme rady a tipy, které vám pomohou dosáhnout úspěšného výsledku.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Dobře se připravte


Příprava je klíčovým krokem k úspěšnému malování interiéru. Začněte tím, že pečlivě připravíte místnost, aby nic nepřekáželo a zároveň jste nenadělali více škody než užitku. To znamená, že byste měli odstranit nábytek, záclony a další předměty z místnosti, pokrýt podlahu plachtami nebo novinami. Nezapomeňte zakrýt zásuvky a vypínače a vysajte veškeré pavučiny a nečistoty.

Správná volba barev


Volba správné barvy je důležitým rozhodnutím. Nejprve si zkuste udělat vzorky různých barev na stěně nebo na kartónech. Mějte na paměti, že barva na stěnách může vypadat jinak v různých světelných podmínkách a v kombinaci s ostatními barvami v místnosti, proto barvu raději otestujte, ať nejste nemile překvapeni.

Kvalitní malířské vybavení


Investujte do kvalitního malířského vybavení, jako jsou válečky, štětce a stěrky, případně si kvalitní náčiní vypůjčte. Nekvalitní nebo již velmi použité nástroje mohou způsobit komplikace a zapříčinit nepěkný výsledek. Zvážit můžete také zapůjčení stříkací pistole, což proces velmi zrychlí a usnadní. Výsledek je častěji preciznější a navíc odpadá nutnost přenášet s sebou kýbl s barvou.

Oprava stěn a penetrace


Před malováním je důležité provést potřebné opravy na stěnách. Zaměřte se na trhliny a díry, vyhlaďte nerovnosti. Pamatujte, že dobře připravená stěna přijímá barvu lépe a nezapomeňte na penetraci, která se může namíchat přímo do barvy, nebo se nanáší jako samostatný nátěr. Poraďte se s prodejcem barev ohledně postupu, který bude ideální právě pro vámi zvolený typ barvy a materiál stěn, které budete malovat.

Pracujte systematicky


Malujte místnost systematicky. Začněte od stropu, pokračujte na stěny. Vždy pracujte nejdříve s malým štětcem, se kterým se budete věnovat detailům a až poté přejděte na velké plochy. To vám pomůže dosáhnout rovnoměrného výsledku.

Důkladně míchejte barvu


Důkladně promíchejte barvu před použitím a pravidelně ji míchejte i v průběhu malování, aby se zabránilo nerovnoměrnému nanesení.

Správný počet vrstev


Obvykle budete potřebovat alespoň dvě vrstvy barvy. Pamatujte, že nanesení jedné silné vrstvy může způsobit neestetické kapky a nerovnoměrný povrch. Vždy byste měli znát historii malované stěny a počet nátěrů. Příliš velké množství vrstev by mohlo zapříčinit odlupování barvy,

Sledujte čas a počasí


Zkuste naplánovat malování tak, aby bylo možné větrání a barva přirozeně usychala co nejrychleji.

Ochrana sebe i prostředí


Nezapomeňte použít ochranný oděv, rukavice a zamezte znečištění okolních ploch, a to zejména při práci s penetrací, která je například při stykem s podlahou velmi agresivní a může zanechat fleky.

Než se rozhodnete, konzultujte s odborníkem


Pokud nejste si jisti, jak na to, neváhejte požádat o radu prodejce barev nebo se poraďte s profesionálním malířem.

Malování interiéru svépomocí může být úspěšným projektem, pokud budete mít správnou přípravu, kvalitní vybavení a trpělivost. Důkladná práce a pečlivost mohou vést k výsledku, který bude vypadat profesionálně a bude vás těšit po mnoho let.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Stavba

Výhody klimatizace: Proč je dobré investovat do chladícího systému

Klimatizace není jen luxusním doplňkem domácnosti nebo kanceláře - je to investice do pohodlí, produktivity a zdraví. Zde je několik výhod, které klim ...

Anhydritová podlaha versus beton: Co je lepší volba pro váš interiér?

Pokud přemýšlíte o nové podlaze pro svůj interiér, pravděpodobně jste narazili na různé možnosti, jako je anhydritová podlaha a beton. Obě tyto varian ...

Kouzlo dřevěného obkladu fasády: Nadčasový trend s nádechem přírody

Dřevo vždy přitahovalo lidi svou přirozenou krásou a teplem, a právě proto je dřevěný obklad fasády tak populárním trendem. Tento stylový prvek dodává ...

Výhody zasklení lodžie v panelových domech

Život v panelových domech často zahrnuje užívání lodžie, což může být příjemný venkovní prostor, který však občas není možné využít kvůli nepříznivým ...

Doporučujeme

Publikovat článek