Home » Hobby a zahrada

Jak se zbavit pařezu na zahradě? Nejlepší způsoby, jak odstranit i využít pařez

21.08.2023
Pařez, který zůstane na zahradě po kácení stromu, může být nejen estetickým problémem, ale také překážkou při dalším využití plochy. Zbavit se pařezu není vždy jednoduché, ale existuje několik různých způsobů, jak ho efektivně odstranit nebo využít. Zde jsou ověřené rady a metody, které Vám mohou pomoci.
Ilustrační snímek | Zdroj: Freepik.com

Mechanické odstranění


Jedním z nejběžnějších způsobů je mechanické odstranění pařezu. To může vyžadovat použití speciálního nářadí a mnoho úsilí. V případě menšího a staršího pařezu postačí krumpáč, sekyra a pilka.

Chemické odstranění


Pařez lze také umrtvit. Na trhu jsou dostupné chemické přípravky, které pomáhají rozkládat pařez postupně zevnitř. Tyto přípravky se aplikují do otvorů, kde postupně rozpouštějí dřevní vlákna. Tato metoda však může trvat několik týdnů až měsíců.

Frézování


Profesionální služby nabízejí frézování pařezu, což znamená, že speciální frézovací stroj odstraní pařez až pod úroveň země. Tato metoda je nejrychlejší a nejefektivnější, ale vyžaduje zkušeného profesionála.

Pálení


Pálení pařezu je další možností, ale vyžaduje náležitou opatrnost. Než se rozhodnete tuto metodu použít, zkontrolujte místní předpisy a zákony týkající se rozdělávání ohně a pálení. Tato metoda může být účinná, ale také v zemi může zanechat větší spálenou díru, než jsme očekávali.

Přeměna na záhon


Pokud by kompletní odstranění pařezu bylo spíše komplikací, nezoufejte. Můžete jej využít a zakomponovat do dekorativního záhonu, kreativitě se meze nekladou.

Při odstranění pařezu je důležité mít na paměti bezpečnostní opatření. Pařez může být pevný a obtížně ovladatelný, takže používejte vhodnou ochrannou výstroj a pracujte opatrně. V případě větších pařezů nebo složitějších situací je vhodné požádat o pomoc přímo profesionální služby. Zkušený arborista nebo zahradník Vám poradí nejvhodnější metodu a provede odstranění pařezu bezpečně a efektivně.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Proč si pořídit letní kuchyni aneb výhody vaření v zahradě

Letní kuchyně se stává stále populárnější volbou pro ty, kteří chtějí využít zahradního prostoru a zároveň si užít venkovního vaření a stolování. Zde ...

Pokládka trávníku ve formě koberců

Pokládka trávníku ve formě koberců je moderní a efektivní způsob, jak rychle a snadno vytvořit krásný, zelený trávník. Tento princip má řadu výhod, kt ...

Povinnosti chovatele exotických zvířat: Péče s láskou a respektem

Chov exotických zvířat může být pro mnohé fascinujícím a naplňujícím zájmem, ale nese s sebou i značnou míru zodpovědnosti a povinností. Péče o exotic ...

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Doporučujeme

Publikovat článek