Home » Hobby a zahrada

Eukalyptus v zahradě: Péče, pěstování a využití

11.08.2023
Blahovičník neboli eukalyptus je krásný a velmi užitečný strom, který může být skvělým doplňkem Vaší zahrady i terasy. Jeho aromatické listy a úžasná vůně dodá venkovnímu prostoru příjemnou atmosféru, rostlinu však můžete využít k praktickým i blahodárným účelům. Zde jsou tipy, jak pěstovat eukalyptus v zahradě a k čemu jeho listy využít.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Eukalyptus v zahradě



Vyběrte odrůdu: Existuje mnoho druhů eukalyptu, takže je dobré vybrat takový, který je co nejvhodnější pro klima a půdní podmínky ve Vaší lokalitě.

Slunečné místo: Pro prospívající keř je nezbytné umístění na plné slunce a dobře odvodněná půda.

Nezalévat často: Eukalyptus preferuje střední až suchou půdu kterou udržujte vlhkou, ale zbytečně nepřelévejte, mohlo by to keři uškodit.

Pravidelný řez: Pravidelné prořezávání eukalyptu pomáhá udržovat kompaktní tvar a podporuje zdravý a estetický růst.

Péče o eukalyptus v květináči



Správně zvolený květináč: Vyberte dostatečně velký květináč disponující dobrým odvodněním, případně kvalitní odvodňovací systém vytvořte. Eukalyptus nemá rád stojatou vodu. V průběhu růstu keře jej nezapomínejte pravidelně přesazovat do většího květináče.

Půda: Pro podporu dostatečného odvodnění použijte směs kvalitního zahradního substrátu a písku v poměru 1:4.

Zálivka: Zalévejte pouze tehdy, když je vrchní část půdy suchá na dotek.

Hnojení: Eukalyptus je dobré hnojit pravidelně 1x týdně v rozmezí dubna do srpna, a to jakýmkoliv hnojivem s převahou draslíku.

Využití eukalyptu



Léčivé účinky: Listy eukalyptu mají antimikrobiální a antiseptické vlastnosti. Díky tomu si z nich můžete připravit bylinný čaj nebo inhalaci pro uvolnění dýchacích cest.

Aromaterapie: Sušené eukalyptové větve můžete použít k aromaterapii a přidat je například do koupele.

Dekorace: Větve eukalyptu jsou velmi moderním a elegantním doplňkem pro vánoční věnce, svatební dekorace nebo jarní aranžmá.

Ochrana proti hmyzu: Eukalyptus přirozeně odpuzuje hmyz, proto můžete využít eukalyptový olej jako přírodní repelent proti hmyzu.

Medonosný keř: Blahovičníky jsou také významné medonosné rostliny, které přilákají včely do Vaší zahrady. Kvalita medu různých druhů však není stejná.

Pěstování eukalyptu může být skvělým způsobem, jak naší zahradě či terase dodat exotický nádech. S náležitou péčí můžete eukalyptus pěstovat jak ve volné půdě, tak i v květináči. V případě pěstování v květináči nezapomínejte rostlinu včas zazimovat a ochránit ji před prvními mrazy.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Proč si pořídit letní kuchyni aneb výhody vaření v zahradě

Letní kuchyně se stává stále populárnější volbou pro ty, kteří chtějí využít zahradního prostoru a zároveň si užít venkovního vaření a stolování. Zde ...

Pokládka trávníku ve formě koberců

Pokládka trávníku ve formě koberců je moderní a efektivní způsob, jak rychle a snadno vytvořit krásný, zelený trávník. Tento princip má řadu výhod, kt ...

Povinnosti chovatele exotických zvířat: Péče s láskou a respektem

Chov exotických zvířat může být pro mnohé fascinujícím a naplňujícím zájmem, ale nese s sebou i značnou míru zodpovědnosti a povinností. Péče o exotic ...

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Doporučujeme

Publikovat článek