Home » Stavba

Stavba svépomocí: Na co je třeba se připravit?

09.08.2023
Stavba vlastního rodinného domu nebo jen menší chatky je snem mnoha lidí, který se může stát skutečností. V posledních letech se majitelé staveb stále častěji vrací k metodě našich předků, což je právě stavba svépomocí. Tento způsob stavby ve většině případů nabízí nejen finanční úspory, ale především pocit uspokojení a hrdosti. Přestože stavba svépomocí může být náročná a vyžaduje pečlivou přípravu, s dobře zvoleným plánem a přístupem bude toto rozhodnutí mimořádně odměňující.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Příprava je klíčová


Před tím, než se do samotné stavby svépomocí vůbec pustíte, je nezbytné provést důkladnou přípravu, ze které bychom konzultace s odborníky rozhodně neměli vynechat. Plánování dispozic a umístění stavby, získání stavebního povolení, včasný nákup materiálů a stanovení rozpočtu jsou nezbytnými kroky, které by měly být provedeny s rozmyslem. Je důležité si uvědomit, že stavba svépomocí vyžaduje více času, úsilí, ale především zodpovědnosti oproti stavbě prostřednictvím profesionální firmy.

Výhody stavby svépomocí



Finanční úspory: Stavba svépomocí může být výrazně levnější, a to především z důvodu snížení výdajů za práci řemeslníků či stavební firmy. Pro dodávky materiálů můžete využít svých kontaktů a známých, případně se ve stavebninách pouze poptat na slevu pro velkoodběr, kterou některé prodejny bez problému poskytnou.

Kontrola a flexibilita: Při stavbě svépomocí máte plnou kontrolu nad každým krokem procesu a nad dalším vývojem stavby. Můžete rychleji reagovat v rámci případných změn a úprav a mít vliv na každý detail.

Pocit uspokojení: Sledovat, jak dům postupuje díky Vaší práci, může být nesmírně uspokojující. Na konci budete mít nejen nový dům, ale také pocit, že jste na tom měli klíčový podíl. Dalším důležitým faktorem je fakt, že při stavbě svépomocí se snažíte být šetrní a precizní, což se o práci cizích řemeslníků bohužel velmi často říci nedá.

Výzvy stavby svépomocí



Časová náročnost: Stavba svépomocí může trvat déle než profesionální projekt. Je třeba mít mnoho času a energie na řešení neočekávaných stresových situací.

Odborné znalosti: Některé činnosti vyžadují stoprocentně odborné znalosti a dovednosti, které byste si měli osvojit, případně si alespoň na některé obtížnější úkony najmout odborníka.

Riziko zdržení: Neočekávané komplikace mohou vést ke zpoždění a navýšení nákladů. Díky podceněnému harmonogramu mohou nastat prodlevy či mezery v rámci jednotlivých prací či dodávek materiálů.

Stavba rodinného domu svépomocí může být dobrodružstvím, které Vám umožní dosáhnout snu, ať už postavíte veliký dům nebo jen malou chatičku. Přestože to může být náročné, ušetříte tak nejen finance, ale také získáte pocit hrdosti. Důležité je mít realistické očekávání, dobře se připravit a neváhat si přizvat pomoc odborníků tam, kde je to nutné.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Stavba

Výhody klimatizace: Proč je dobré investovat do chladícího systému

Klimatizace není jen luxusním doplňkem domácnosti nebo kanceláře - je to investice do pohodlí, produktivity a zdraví. Zde je několik výhod, které klim ...

Anhydritová podlaha versus beton: Co je lepší volba pro váš interiér?

Pokud přemýšlíte o nové podlaze pro svůj interiér, pravděpodobně jste narazili na různé možnosti, jako je anhydritová podlaha a beton. Obě tyto varian ...

Kouzlo dřevěného obkladu fasády: Nadčasový trend s nádechem přírody

Dřevo vždy přitahovalo lidi svou přirozenou krásou a teplem, a právě proto je dřevěný obklad fasády tak populárním trendem. Tento stylový prvek dodává ...

Výhody zasklení lodžie v panelových domech

Život v panelových domech často zahrnuje užívání lodžie, což může být příjemný venkovní prostor, který však občas není možné využít kvůli nepříznivým ...

Doporučujeme

Publikovat článek