Home » Hobby a zahrada

Pozemek po přívalovém dešti či povodni: Jak zahradu ochránit a co dělat v případě, že už je pozdě

07.08.2023
Přívalové deště či dokonce povodně jsou nejobávanějšími a často i nečekanými jevy, které mohou zanechat zahradu v nepořádku nebo ji dokonce zcela poničit. Nemusí se jednat zrovna o velkou povodeň, strašákem zahradníků je i náhlý přívalový déšť, kdy spadne o mnoho větší množství srážek, než je půda schopna přijmout. S následující tipy nad Vaší zahradou získáte kontrolu zpět a eliminujete škody.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Úklid po vydatném dešti


Po přívalovém dešti je prvním krokem vyčistit zahradu od usazenin, bahna a nečistot. Jestliže se jednalo o přávalový déšť kratšího trvání, je možné, že při včasném zásahu škody na rostlinách nebudou příliš rozsáhlé. Posbírejte poničené části rostlin, které můžete umístit do kompostu. Pro co nejrychlejší odvedení vody od kořenových systémů můžete vytvořit provizorní drenáže v podobě povrchových rýh a kanálků. Dokud je půda ještě vlhká, zajistěte rostlinám přísun vzduchu okopáváním. Jakmile zasaženým rostlinám dodáte vzduch a zachráníte je před utopením, dodejte jim dávku kvalitního hnojiva.

Povodeň a kontaminace


Zcela jinak postupujte v případě, že se Vaší zahradou prohnala povodeň. Vydatný déšť proměněný ve stojící vodu není kontaminován, u povodně je však třeba dbát na určitá hygienická pravidla, jelikož voda bude pravděpodobně kontaminovaná pohonnými hmotami, fekáliemi ze septiků či žump a podobně. V tomto případě při úklidu používejte ochranné pomůcky, rozhodně nevyužívejte vodu ze studny a plodiny zasažené kontaminovanou vodou nekonzumujte.

Prokypření půdy a provzdušnění travních ploch


Jakmile voda ustoupí a zbavíme se bahna, je dobré záhony řádně prokypřit. Nezapomeňte ani na provzdušnění trávníku, nejlépe za pomoci vertikutátoru, poté aplikujte hnojivo. Dejte pozor, aby byl trávník při použití vertikutátoru již stoprocentně suchý.

Ochrana rostlin


Rostliny je před nečekanými výkyvy počasí třeba chránit dlouhodobě. Udržujte je bez přebytečných výhonků a suchých částí, aby byly co nejméně zatěžované. Upevňujte je ke kůlům a důkladně přivazujte, čímž zabráníte lámání. V případě očekávaného deště plodiny ochraňte textilií, případně obráceným kbelíkem. V nepropustných půdách vytvořte rýhy a kanálky, čímž dosáhnete povrchové drenáže. Kořenové systémy rostlin chraňte mulčem, který v případě velké vody pomůže minimalizovat škody.

Přehodnocení úprav


V závislosti na rozsahu poškození zvažte úpravy v celkovém rozvržení zahrady. Změny se mohou týkat výběru rostlin, úpravy drenážního systému či vysazení vyšších stromů s korunou. Výborné jsou také vyvýšené záhonky, které jsou odolnější vůči přemáčení a erozi.

Profesionální pomoc


Pokud jsou škody většího rozsahu, může být dobrým řešením obrátit se na profesionálního zahradníka nebo krajináře. Odborníci Vám mohou poskytnout individuální rady ohledně obnovy právě té Vaší zahrady a poradí, jak minimalizovat budoucí rizika.

Přívalové deště a povodně mohou přinést značné škody na zahradě, ale správným postupem můžete jejich dopad minimalizovat. Během sezóny pravidelně sledujte povětrnostní podmínky a v případě ohrožení reagujte rychle.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Proč si pořídit letní kuchyni aneb výhody vaření v zahradě

Letní kuchyně se stává stále populárnější volbou pro ty, kteří chtějí využít zahradního prostoru a zároveň si užít venkovního vaření a stolování. Zde ...

Pokládka trávníku ve formě koberců

Pokládka trávníku ve formě koberců je moderní a efektivní způsob, jak rychle a snadno vytvořit krásný, zelený trávník. Tento princip má řadu výhod, kt ...

Povinnosti chovatele exotických zvířat: Péče s láskou a respektem

Chov exotických zvířat může být pro mnohé fascinujícím a naplňujícím zájmem, ale nese s sebou i značnou míru zodpovědnosti a povinností. Péče o exotic ...

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Doporučujeme

Publikovat článek