Home » Stavba

Rekonstruujeme koupelnu aneb co vše je potřeba a na co si dát při rekonstrukci koupelny pozor

04.08.2023
Přestože je rekonstrukce koupelny vzrušujícím projektem, který může velmi zásadně zkvalitnit každodenní komfort, rozhodně se nejedná o jednoduchý krok a je třeba připravit si pevné nervy. Pro co nejhladší průběh je při plánování a provádění rekonstrukce klíčový pečlivý plán a důkladné zvážení několika klíčových faktorů. Zde je několik rad a tipů, na co nezapomenout a čemu se vyvarovat.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Na co nezapomenout



Plánování a rozpočet: Kdo je připraven, není překvapen. Před zahájením jakýchkoliv úprav si vytvořte jasný plán toho, jak rozsáhlá rekonstrukce má být, a stanovte si realistický rozpočet. Zahrňte do něj náklady na materiály, práci profesionálů a případné neočekávané výdaje. Velkým pomocníkem Vám bude jednoduchý harmonogram, kde si poznamenáte nasmlouvané řemeslné práce a v průběhu realizace tak budete moci sledovat vývoj a další potřebné kroky.

Funkčnost: Zamyslete se nad tím, jak chcete koupelnu využívat. Zvažte umístění umyvadla, vany, sprchového koutu a toalety tak, aby byla koupelna co nejpraktičtější. Buďte realisté a řiďte se skutečnými rozměry a dispozicemi prostoru. Trendy a obrázky dostupné na internetu mohou být skvělou inspirací, ale ne každý trend je praktický a vhodný do všech prostorů. Pokud nemáte představivost, rozhodně zvažte využití nejrůznějších zdarma dostupných nástrojů pro návrh interiéru, případně se obraťte přímo na odborníka.

Kvalitní materiály: Při výběru dlaždic, obkladů, sanitárního vybavení a zařízení volte kvalitní materiály od prověřených výrobců. Kvalita se v tomto případě dlouhodobě vyplatí a je třeba myslet na to, že obklady nejsou gauč a není možné je za pár let lehce znovu vyměnit.

Osvětlení: Osvětlení vyzdvihne i nízkonákladově zrekonstruovanou koupelnu na zcela jiný level. Můžete mít obyčejnější obklady i menší prostor, ale pokud se zaměříte na atmosférická světla v podobě LED pásků a podobných detialů, máte vyhráno. Nezapomínejte ani na přípravu osvětlení pro zrcadla.

Ventilace: Pro udržení optimální vlhkosti v koupelně a zamezení plísním je klíčová správná ventilace. Pokud nemáte rekuperaci či okna, rozhodně zvažte instalaci kvalitního ventilačního systému.

Doplňky umí čarovat: Pokud je Váš rozpočet nižší a nemůžete si dovolit novinku v katalogu, která Vás uchvátila, nezoufejte. Myslete na to, že doplňky, stejně jako osvětlení, dokáží zázraky a mohou být i finančně dostupné. Navíc je můžete obměňovat dle nálady či ročního období a koupelna tak bude pokaždé působit trochu jinak.

Čemu se vyvarovat



Nesprávné měření: Dvakrát měř, jednou řež. Přesné měření je zásadní pro to, aby všechny prvky koupelny seděly dokonale. Nesprávné měření může vést k nepříjemným komplikacím.

Špatně odhadnutý rozpočet: Nepodceňte náklady na rekonstrukci koupelny a vždy se řiďte opravdu aktuálními cenami, přičemž je dobré přičíst ještě rezervu navíc, aby Vás případné neočekávané náklady nezaskočily. Připravte si rozpočet na všechny položky, což Vám pomůže i v případě potřeby jeho snižování a při podrobném seznamu položek se budete moci lépe rozhodnout, kde si můžete dovolit "ubrat".

Ne každý trend je praktický aneb zanedbání funkčnosti: Při plánování designové stránky koupelny se zaměřte nejen na estetiku, která je samozřejmě žádnoucí, ale také na funkčnost a nadčasovost. Nepřiplácejte za prvky, které nebudete využívat nebo se Vám mohou rychle okoukat. Myslete na to, že koupelna by měla být vždy provedena v souznění s celkovým rázem domu.

Nedostatečná opatření a údržba během rekonstrukce: Rekonstrukce koupelny je vždy velmi náročná, o to více v případě, pokud se rekonstruuje v domácnosti, kterou po celou dobu obýváte. Rozhodně nepodceňte přípravu a opatření, díky kterým eliminujete roznášení nepořádku do ostatních místností. Nezanedbávejte úklid ani v průběhu prací.

Rekonstrukce koupelny může být náročným projektem, ale s pečlivou přípravou a správně vybranými řemeslníky můžete vytvořit prostor, který bude funkční, esteticky příjemný a který Vám bude dělat radost mnoho let.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Stavba

Výhody klimatizace: Proč je dobré investovat do chladícího systému

Klimatizace není jen luxusním doplňkem domácnosti nebo kanceláře - je to investice do pohodlí, produktivity a zdraví. Zde je několik výhod, které klim ...

Anhydritová podlaha versus beton: Co je lepší volba pro váš interiér?

Pokud přemýšlíte o nové podlaze pro svůj interiér, pravděpodobně jste narazili na různé možnosti, jako je anhydritová podlaha a beton. Obě tyto varian ...

Kouzlo dřevěného obkladu fasády: Nadčasový trend s nádechem přírody

Dřevo vždy přitahovalo lidi svou přirozenou krásou a teplem, a právě proto je dřevěný obklad fasády tak populárním trendem. Tento stylový prvek dodává ...

Výhody zasklení lodžie v panelových domech

Život v panelových domech často zahrnuje užívání lodžie, což může být příjemný venkovní prostor, který však občas není možné využít kvůli nepříznivým ...

Doporučujeme

Publikovat článek