Home » Hobby a zahrada

Jak se zbavit mandelinky bramborové: Ochraňte brambory před jejich nejznámějším škůdcem

31.07.2023
Mandelinka bramborová (Leptinotarsa decemlineata) je drobný brouk, který může způsobit značné škody na bramborách. Je to nejznámější škůdce brambor známý také pod lidovými jmény koloradský brouk nebo americký brouk. Pokud se nezbavíte mandelinky včas, může vážně poškodit Vaše brambory a poznamenat úrodu. V tomto článku Vám přinášíme několik účinných způsobů, které Vás škůdce zbaví.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Mechanické odstranění


Nepodceňujte pravidelnou kontrolu brambor již při jejich rašení. Při prvním výskytu mandelinky můžete brouky, larvy a listy s vajíčky ručně odstraňovat. Škůdce rozhodně nevyhazujte v okolí zahrady či pole, ale mechanicky se ho zbavte. Buďte trpěliví a kontrolu opakujte pravidelně.

Vsazení odpudivých rostlin mezi řádky


O krok napřed budete v případě, že mezi brambory vysázíte rostliny odpuzující mandelinku, mezi které patří například kopr nebo měsíček lékařský, křen, keříčkové fazole či aromatické bylinky. Nejlepším řešením je některou z těchto rostlin vsadit přímo mezi řádky v kombinaci s dalšími pro mandelinku nepřátelskými plodinami vysazenými v okolí bramborového políčka.

Použití přírodních repelentů


Mandelinku můžete odradit použitím přírodních repelentů. Oblíbeným postřikem je pár dní odstátý odvar z 1 kg ořechových listů smíchaný s 10 l vody, který se aplikuje přímo na listy brambor. Roztok vody a mýdla aplikovaný na listy je také velmi často úspěšným řešením. Ze spolehlivých přírodních metod můžete využít kávovou sedlinu a umístit ji do napadených záhonů, případně posypat brambory popelem.

Použití insekticidů


Pokud jsou Vaše brambory silně postižené mandelinkou, možná Vám nezbyde nic jiného, než si pomoci některým z chemických přípravků. Vždy striktně dodržujte pokyny pro použití a aplikujte pouze ve chvíli, kdy do sklizně plodin zbývá dost času. Chemické přípravky na škůdce nikdy nepoužívejte před sklizní.

Prevence


Jak už to tak bývá, i v tomto případě je prevence vždy lepší než léčba. Pokud chcete minimalizovat riziko výskytu mandelinky bramborové, dodržujte pravidelnou a správnou závlahu, udržujte zahradu v čistotě.

Mandelinka bramborová může být pro brambory velkým problémem, ale s odpovídající péčí a včasným zásahem lze její škody minimalizovat. Vyberte si ideálně kombinaci více metod a užijte si tak bohatou úrodu.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Proč si pořídit letní kuchyni aneb výhody vaření v zahradě

Letní kuchyně se stává stále populárnější volbou pro ty, kteří chtějí využít zahradního prostoru a zároveň si užít venkovního vaření a stolování. Zde ...

Pokládka trávníku ve formě koberců

Pokládka trávníku ve formě koberců je moderní a efektivní způsob, jak rychle a snadno vytvořit krásný, zelený trávník. Tento princip má řadu výhod, kt ...

Povinnosti chovatele exotických zvířat: Péče s láskou a respektem

Chov exotických zvířat může být pro mnohé fascinujícím a naplňujícím zájmem, ale nese s sebou i značnou míru zodpovědnosti a povinností. Péče o exotic ...

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Doporučujeme

Publikovat článek