Home » Hobby a zahrada

Mulčování s kůrou: Výhody a vhodné použití

26.07.2023
Mulčování je osvědčená technika, díky které napomůžeme zahradě k prospívání - udržíme ji zdravější a plodnější. Při mulčování se na zeminu nanese vrstva mulče, kterou mohou tvořit různé materiály, jako je například tráva, listí, sláma, kůra, piliny, a další organické nebo anorganické materiály. Mulčování může být prováděno ručně, ale také existují speciální vychytávky, které usnadňují a zrychlují tento proces. Dnes se podíváme konkrétně na mulčování s mulčovací kůrou.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Výhody mulčování s kůrou



Zachování vlhkosti půdy: Mulčování pomáhá udržet optimální vlhkost půdy a snižuje odpařování, což je výhodné zejména v období sucha, které může rostliny ohrožovat.

Potlačení růstu plevelů: Mulčovací kůra efektivně potlačuje růst plevelů. Zabraňuje totiž prostupu slunečního světla k půdě a nedochází tak ke klíčení semen.

Ochrana kořenů rostlin: Mulčovací vrstva poskytuje spolehlivou ochranu kořenům rostlin před teplotními extrémy a umožňuje jim lépe se vyrovnávat s teplotními výkyvy.

Zlepšení půdní struktury: Organický mulč se postupem času rozkládá, čímž zlepšuje strukturu půdy, zvyšuje úrodnost a pomáhá udržovat rovnováhu mikroorganismů.

Estetický prvek: Mulčování s kůrou přidává do zahrady estetický prvek a pomáhá vytvořit uklizený a upravený vzhled. Po dešti či zalévání kůra velmi příjemně provoní zahradu.

Vhodné použití mulčovací kůry:



Okolo stromů a keřů: Mulčovací kůra umístěna kolem stromů a keřů chrání jejich kořeny a umožňuje lepší růst.

V květinových záhonech: Mulčování v květinových záhonech snižuje výskyt plevelů a zlepšuje půdní strukturu, což se odrazí na kondici trvalek a jejich květů.

V zeleninové zahradě: Mulčování se hodí také v zeleninové zahradě, kde díky udržení vlhkost půdy a snižování růstu plevelů zvyšuje úrodnost.

V okrasných zahradách: Mulčování je velmi vhodné pro okrasné zahrady, působí esteticky a snižuje nároky na údržbu.

Na nevzhledných plochách: Mulčováním můžeme zakrýt nevzhledné plochy, na kterých neprospívá trávník.

Mulčování s kůrou je ekologický a udržitelný způsob péče o zahradu, který má mnoho výhod a přispívá ke zdravému a krásnému prostředí. Pokud chcete ušetřit čas a zlepšit zdraví Vaší zahrady, rozhodně zvažte použití mulčovací kůry a využijte její přínosy.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Proč si pořídit letní kuchyni aneb výhody vaření v zahradě

Letní kuchyně se stává stále populárnější volbou pro ty, kteří chtějí využít zahradního prostoru a zároveň si užít venkovního vaření a stolování. Zde ...

Pokládka trávníku ve formě koberců

Pokládka trávníku ve formě koberců je moderní a efektivní způsob, jak rychle a snadno vytvořit krásný, zelený trávník. Tento princip má řadu výhod, kt ...

Povinnosti chovatele exotických zvířat: Péče s láskou a respektem

Chov exotických zvířat může být pro mnohé fascinujícím a naplňujícím zájmem, ale nese s sebou i značnou míru zodpovědnosti a povinností. Péče o exotic ...

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Doporučujeme

Publikovat článek