Home » Hobby a zahrada

Optimální zavlažování díky speciálnímu systému: Jak fungují samozavlažující truhlíky?

24.07.2023
Samozavlažovací truhlíky a květináče jsou moderním a velmi pohodlným řešením pro pěstování rostlin, které nám ušetří práci a zajistí optimální zavlažování. Tyto truhlíky jsou totiž vybaveny speciálním systémem, který udržuje substrát a rostliny v optimální vlhkostní hladině, aniž byste museli často zalévat. Představme si tedy výhody a úskalí samozavlažovacích truhlíků a zhodnoťme, zda jsou lepší než klasické květináče.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Výhody samozavlažovacích truhlíků



Úspora času a práce: Nejzásadnějším přínosem samozavlažovacích truhlíků je fakt, že Vám tato vychytávka ušetří čas a úsilí. Zbavíte se totiž nutnosti pravidelného zalévání, jelikož systém truhlíku zajistí konstantní zásobu vody, což je ideální zejména pro zaneprázdněné jedince nebo pro ty, kteří nemají možnost pravidelné péče.

Optimální zavlažování: Rostliny jsou v samozavlažovacích truhlících zásobovány pravidelně stejným množstvím vody, což přispívá ke zdravému růstu a kvetení rostlin, minimalizuje riziko přelití nebo naopak vyschnutí půdy.

Možnost delších absencí: Pokud se chystáte na dovolenou nebo nemáte možnost pravidelného zalévání, samozavlažovací truhlíky jsou skvělým řešením právě pro Vás. Díky nim se totiž při návratu nemusíte obávat pohledu na vyprahlé a suché rostliny.

Nevýhody samozavlažovacích truhlíků



Pořizovací cena: Samozavlažovací truhlíky jsou oproti klasickým květináčům dražší.

Potřeba údržby: Přestože tyto systémy snižují četnost zalévání, vyžadují pravidelnou kontrolu správné funkčnosti a občasnou údržbu, díky které zabráníme zanešení systému.

Jsou samozavlažovací truhlíky lepší než klasické?


Rozhodnutí, zda investovat do samozavlažovacích truhlíků nebo zůstat u klasických, závisí samozřejmě na individuálních potřebách a preferencích každého zahradníka. Pořídit můžete také pouze samozavlažovací systém, který umístíte do Vašeho stávajícího květináče. Při výběru myslete na umístění truhlíku a na základě toho zvolte barvu a materiál. Může se stát, že například v tmavém plastovém samozavlažovacím truhlíku umístěném na jižní stranu bude docházet k přehřívání vody v zásobníku, což může zapříčinit neprospívání až úhyn rostlin.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Proč si pořídit letní kuchyni aneb výhody vaření v zahradě

Letní kuchyně se stává stále populárnější volbou pro ty, kteří chtějí využít zahradního prostoru a zároveň si užít venkovního vaření a stolování. Zde ...

Pokládka trávníku ve formě koberců

Pokládka trávníku ve formě koberců je moderní a efektivní způsob, jak rychle a snadno vytvořit krásný, zelený trávník. Tento princip má řadu výhod, kt ...

Povinnosti chovatele exotických zvířat: Péče s láskou a respektem

Chov exotických zvířat může být pro mnohé fascinujícím a naplňujícím zájmem, ale nese s sebou i značnou míru zodpovědnosti a povinností. Péče o exotic ...

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Doporučujeme

Publikovat článek