Home » Hobby a zahrada

Uchovejte si krásné květy hortenzií i na zimu: Jak sušit hortenzie?

12.07.2023
Hortenzie jsou stále více oblíbené okouzlující květiny přinášející do zahrad i aranžmá neuvěřitelnou krásu. Abyste si mohli dekorace z těchto jedinečných rostlin užívat i po sezóně, je důležité se naučit, jak je správně sušit. Sušené květy hortenzií se totiž mohou stát skvělou dekorací jak do vázy, tak i do věnců a aranžmá, pro které budou při správném postupu zachovány po dlouhou dobu. Zde je několik tipů, jak správně postupovat.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Vyberte správný čas


Odhadnout správný čas "sklizně" je velmi důležité. Nejlepší doba pro sběr květů je ve chvíli, kdy jsou hortenzie plně rozkvetlé a vybarvené. Vyčkejte, dokud nejsou pevné na dotek. Sbírejte pouze květy bez hniloby a jiných nečistot.

Zbavte stonky listů a zvolte metodu sušení


Před samotným sušením se ujistěte, že máte pouze květ se stonkem, který jste důkladně zbavili listů. Nejoblíbenějším způsobem je sušení na vzduchu - zavěšené květem dolů ve tmavé místnosti, která by měla být dobře větraná, aby se zajistil správný proud vzduchu. Nevýhodou tohoto způsobu sušení je křehkost usušených květů. Pro zachování vláčných květů je lepší ponoření stonků do směsi vody a glycerinu 1:1, ve které stonky ponecháme v průměru 3 dny, poté opět sušíme "hlavou" dolů. Nevýhodou tohoto postupu je však výraznější ztráta barvy květu. Pokud jsou Vaše květy a stonky opravdu pevné, lze je také postupně usušit přímo ve váze s trochou vody, dejte však pozor, aby byl stonek kvalitní a pod tíhou květu se neprohýbal.

Chraňte je před přímým slunečním zářením


Myslete na to, že přímé sluneční záření může barvu suchých hortenzií změnit a způsobit větší křehkost. Pokud si přejete radovat se z usušených květů dlouhodobě, snažte se vázu či jiné dekorace umístit spíše do stinných míst.

Uchovávejte je správně


Jestliže plánujete nasbírané květy použít například do ozdobných věnců, důležité je správné skladování. Uložte květy do suchého a stinného prostoru, aby se minimalizovalo jejich vystavení vlhkosti a přímému slunečnímu záření. Můžete je uskladnit ve skříni nebo krabici s nějakým ochranným materiálem, aby nedošlo k poškození. Pokud jsou květy křehčí, před jejich aplikací do dekorace je dobré navlhčit je rozprašovačem, díky čemuž se s nimi bude lépe pracovat.

Sušené hortenzie jsou nádherným doplňkem do váz, věnců nebo dekorativních aranžmá. Dodávají prostoru elegantní a vintage vzhled. Sušení hortenzií není žádná věda a pokud dodržíte správné postupy, budete mít Vašich květů radost po dlouhou dobu.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Proč si pořídit letní kuchyni aneb výhody vaření v zahradě

Letní kuchyně se stává stále populárnější volbou pro ty, kteří chtějí využít zahradního prostoru a zároveň si užít venkovního vaření a stolování. Zde ...

Pokládka trávníku ve formě koberců

Pokládka trávníku ve formě koberců je moderní a efektivní způsob, jak rychle a snadno vytvořit krásný, zelený trávník. Tento princip má řadu výhod, kt ...

Povinnosti chovatele exotických zvířat: Péče s láskou a respektem

Chov exotických zvířat může být pro mnohé fascinujícím a naplňujícím zájmem, ale nese s sebou i značnou míru zodpovědnosti a povinností. Péče o exotic ...

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Doporučujeme

Publikovat článek