Home » Hobby a zahrada

Jak využít levanduli? Sušte léčivou bylinu pro relax, dekoraci i do kuchyně

30.06.2023
Levandulové květy jsou nádherně vonící a mají mnoho využití v domácnosti i blahodárných účinků. Kromě toho, že mohou být použity jen jako dekorace ve váze nebo při zavěšení, existuje několik metod, jak tuto bylinu zpracovat a využít její příjemnou vůni i léčivé vlastnosti.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Voňavá dekorace


Svázané a usušené květy mohou být použity jako již zmiňovaná dekorace v interiéru i v exteriéru. Svazek levandule můžete zavěsit například do ložnice pro klidný spánek nebo do venkovní pergoly, kde bude sušená levandule velmi atraktivním doplňkem. Ozdobou interiéru budou sušené květy umístěné do vázy nebo do proutěného koše.

Výroba vonných sáčků


Usušené levandulové květy můžete umístit do látkových sáčků nebo do organza pytlíčků, které následně využijete jako příjemnou vonnou dekoraci do skříní, šuplíků či do aut. Usušené květy uvolňují svou vůni postupně a příjemnou atmosféru například při spánku Vám zajistí dlouhodobě.

Výroba levandulového oleje


Pro své blahodárné relaxační účinky je velmi populární také výroba levandulového oleje, který je přínosný v rámci aromaterapie. Stačí květy levandule namočit do rostlinného oleje (například olivového nebo mandlového) a nechat louhovat po dobu několika týdnů. Poté olej scedíme a skladujeme ideálně v temné skleněné láhvi. Levandulový olej je skvělé využít při masáži, aromaterapii nebo jej můžeme přidat do koupele.

Kulinářské použití


Všestranná levandule nechybí ani v kulinářství. Květy můžete přidávat do cukroví, dezertů, čajů nebo jako dekoraci k dortům. Dodají jídlu velmi jemnou levandulovou vůni. Vyrobit můžeme také levandulovou sůl, cukr, limonádu či sirup.

Pokud se rozhodneme usušit včas sklizené květy, máme na výběr tři metody, které jsou vhodné pro odlišná využití. Při sušení levandulových květů za účelem výroby např. vonných sáčků se doporučuje rozprostřít sklizeň v tenké vrstvě na suchém a větraném místě až do úplného vysušení. Alternativním a rychlejším způsobem je použití sušičky na ovoce, při procesu však nesmí být překročena teplota 35°C. Pro sušení svazků za účelem dekorace se doporučuje zavěsit svázané květy směrem dolů.

Květy levandule jsou skutečným pokladem přírody, proto se nebojte vrátit k rutinním metodám našich předků a naučte se zpracovávat byliny v domácnosti právě skrze levanduli, kterou se pyšní téměř každá zahradnice či zahradník.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Proč si pořídit letní kuchyni aneb výhody vaření v zahradě

Letní kuchyně se stává stále populárnější volbou pro ty, kteří chtějí využít zahradního prostoru a zároveň si užít venkovního vaření a stolování. Zde ...

Pokládka trávníku ve formě koberců

Pokládka trávníku ve formě koberců je moderní a efektivní způsob, jak rychle a snadno vytvořit krásný, zelený trávník. Tento princip má řadu výhod, kt ...

Povinnosti chovatele exotických zvířat: Péče s láskou a respektem

Chov exotických zvířat může být pro mnohé fascinujícím a naplňujícím zájmem, ale nese s sebou i značnou míru zodpovědnosti a povinností. Péče o exotic ...

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Doporučujeme

Publikovat článek