Home » Stavba

Novostavba nebo rekonstrukce? Výhody a nevýhody, které je třeba zvážit

22.06.2023
Při pořizování nového domu je jednou z nejčastěji kladených otázek volba mezi novostavbou či investicí do rekonstrukce staršího objektu. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Přinášíme Vám přehled několika faktorů, které je při rozhodování dobré zvážit a porovnat s Vašimi preferencemi.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Výhody novostavby:



Design a maximální personalizace
Při plánování novostavby máte tzv. čisté plátno a možnost navrhnout si svůj dům přesně podle svých představ a individuálních potřeb domácnosti. Můžete ovlivnit zkrátka vše od dispozice, architektury, materiálů, vybavení a různé prvky odpovídající Vašemu životnímu stylu.

Moderní a energeticky efektivní technologie
Nové domy jsou často realizovány s využitím moderních technologií, které zaručují vyšší energetickou efektivitu, což může vést k nižším nákladům na provoz domu.

Méně nutných oprav a údržby
U správně a kvalitně provedené novostavby není třeba v horizontu několika let provádět větší opravy a údržby. Všechny konstrukční prvky jsou nové a je tedy méně pravděpodobné, že bude objekt vyžadovat okamžité opravy.

Nevýhody novostavby:



Vyšší pořizovací náklady
Novostavba je oproti rekonstrukci staršího domu často finančně náročnější. Musíte počítat s výběrem a koupí samotného pozemku, s realizací přípojek, s investicí do většího množství materiálů, s výdaji za projekt, s realizací zahrady, která u stávajících domů bývá již vzrostlá. Pokud tedy porovnáváme s rekonstrukcí mírnějšího rozsahu, novostavba je v rámci pořizovacích nákladů často náročnější.

Čekání na dokončení
Novostavba vyžaduje o dost více času na návrh, povolení a samotnou výstavbu. Oproti rekonstrukci se čekací doba na konečné stěhování může značně prodloužit.

Výhody rekonstrukce:



Charakter a historie
Nejvýraznější výhodou rekonstrukce je fakt, že starší domy mají často svůj vlastní charakter a historii. Můžete obnovit a zachovat architektonické prvky, které dodávají domu osobitý ráz a půvab. Starší domy mají navíc často krásnou vzrostlou zahradu, na kterou v případě novostavby musí investor čekat řadu let.

Lokalita
Existující starší domy často nabízejí výhodu atraktivnějších lokalit, které jsou již dobře etablované a mají vybudovanou infrastrukturu.

Potenciální úspora nákladů
Pokud se nejedná o úpravy spíše demoličního charakteru, rekonstrukce mírnějšího rozsahu může být ekonomičtější než novostavba, zejména, pokud plánujete využít stávající dispozice domu.

Nevýhody rekonstrukce:



Neznámé problémy
U starších domů se mohou často objevit nečekané problémy a skryté vady, což může přinést neočekávané náklady a také prodloužit čas samotné rekonstrukce.

Omezená personalizace
Rekonstrukce stávajícího domu Vám vymezí některá pravidla, která jsou neměnná. Můžete být omezeni orientací na světové strany, existujícími dispozicemi a celkovou architekturou domu.

Při rozhodování mezi novostavbou a rekonstrukcí berte v potaz především potřeby Vaší domácnosti, rozpočet, časové omezení a celkový životní styl. Při výběru domu k rekonstrukci se dostatečně informujte na jeho stav, případně se nebojte využít poradenství od stavebního inženýra nebo architekta.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Stavba

Výhody klimatizace: Proč je dobré investovat do chladícího systému

Klimatizace není jen luxusním doplňkem domácnosti nebo kanceláře - je to investice do pohodlí, produktivity a zdraví. Zde je několik výhod, které klim ...

Anhydritová podlaha versus beton: Co je lepší volba pro váš interiér?

Pokud přemýšlíte o nové podlaze pro svůj interiér, pravděpodobně jste narazili na různé možnosti, jako je anhydritová podlaha a beton. Obě tyto varian ...

Kouzlo dřevěného obkladu fasády: Nadčasový trend s nádechem přírody

Dřevo vždy přitahovalo lidi svou přirozenou krásou a teplem, a právě proto je dřevěný obklad fasády tak populárním trendem. Tento stylový prvek dodává ...

Výhody zasklení lodžie v panelových domech

Život v panelových domech často zahrnuje užívání lodžie, což může být příjemný venkovní prostor, který však občas není možné využít kvůli nepříznivým ...

Doporučujeme

Publikovat článek