Home » Hobby a zahrada

Zahrada levně: jak mít krásnou a finančně dostupnou zahradu

04.07.2023
Krásná zahrada nemusí být vždy drahá záležitost a sen o vlastní oáze klidu si může splnit každý majitel alespoň malého pozemku. Existuje mnoho způsobů, jak zahradu zvelebit za pár korun a přitom dosáhnout vynikajících výsledků. Dnes Vám přinášíme pár tipů pro vytvoření zahradního ráje, který Vás finančně nezruinuje.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Plánování a návrh


Poctivá příprava není jen záležitostí zahradních architektů. Tento krok je důležitější, než se může zdát. Důkladná příprava a přenesení svých představ na papír až do finální fáze nám totiž napomůže k tomu, že bude naše dílo dlouhodobě funkční a esteticky pěkné. Předejdeme tak situaci, kdy za pár let zjistíme, že nám dispozice samotné zahrady nebo rozvržení rostlin nevyhovuje. Ujasněte si své představy a priority a za pomoci papíru a tužky si vytvořte plán, který Vám pomůže prostor efektivně využít.

Pěstování z výsevů a řízkování


Místo zakoupení vzrostlých rostlin v zahradnictví se pokuste pěstovat rostliny ze semen a řízků. Mnoho druhů květin, zeleniny a bylin lze snadno vypěstovat právě ze semen nebo odříznutých výhonků. Pokud máte v okolí kohokoliv se zájmem o zahradničení, můžete se navíc dohodnout na výměně semínek a odnoží.

Výběr vhodných rostlin


Při výběru rostlin se snažte nenechat se ovlivnit pouhými trendy nebo tím, co se Vám jen líbí. Dávejte pozor na nároky na pěstování a na podmínky, které rostlinám Vaše zahrada může nabídnout. Zvolte takové rostliny a stromy, které jsou odolné vůči místnímu klimatu a nenáročné na údržbu. Vyhnete se tak neekonomickému doplňování míst po uhynulých rostlinách.

Kompostování


Kompostování je výborná metoda pro využití organického odpadu z domácnosti i zahrady. Vytvořte si vlastní kompostovou hromadu a používejte kompost jako přírodní hnojivo pro rostliny. Kompost můžete použít také při osazování truhlíků namísto kupovaných substrátů.

Využití recyklovaných materiálů


Místo nákupu nových materiálů využijte recyklované a druhotné materiály. Nasbírejte palety, které mohou posloužit jako základ pro vytvoření nábytku nebo květinových záhonů. Použijte dřevěné špalky a vytvořte si krásné sezení u táboráku.

Samonosné rostliny


Jako alternativu k plotům a pergolám můžete zvolit rostliny s pevnými stonky, jako jsou bambusy, vysoké traviny nebo rychle rostoucí keře, ze kterých lze vytvořit skvělé stínící prvky i odclonění pohledů sousedů.

DIY projekty


Buďte kreativní a při vytváření zahradních prvků, jako jsou záhony, pergoly nebo zahradní nábytek, se pokuste nasbírat materiály, kterých se chtějí ostatní zbavit, a využijte své řemeslné dovednosti. To vám nejen ušetří peníze, ale dodáte tím Vaší zahradě osobitý nádech.

Sdílejte


Dohodněte se na sdílení nářadí například s rodinou či sousedy. Společné nákupy dražších položek jsou ekonomicky výhodné.

S dostatečným plánováním, kreativitou a trochou úsilí můžete vytvořit krásnou, úspornou a finančně velmi dostupnou zahradu, která Vám při maximálním využití dokáže peníze dokonce ušetřit. Nezapomeňte, že zahrada je místem, kde si můžete užívat přírodu a relaxovat.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Proč si pořídit letní kuchyni aneb výhody vaření v zahradě

Letní kuchyně se stává stále populárnější volbou pro ty, kteří chtějí využít zahradního prostoru a zároveň si užít venkovního vaření a stolování. Zde ...

Pokládka trávníku ve formě koberců

Pokládka trávníku ve formě koberců je moderní a efektivní způsob, jak rychle a snadno vytvořit krásný, zelený trávník. Tento princip má řadu výhod, kt ...

Povinnosti chovatele exotických zvířat: Péče s láskou a respektem

Chov exotických zvířat může být pro mnohé fascinujícím a naplňujícím zájmem, ale nese s sebou i značnou míru zodpovědnosti a povinností. Péče o exotic ...

Výhody vyvýšených záhonů: Proč jejich využití stojí za to

Vyvýšené záhony se staly populární volbou pro zahradníky po celém světě, a má to dobrý důvod! Tyto záhony totiž nabízejí mnoho výhod, které přinášejí ...

Doporučujeme

Publikovat článek